Elke nieuwe plaat trekt de mist rond Tom Krell alias How to Dress Well ietsje meer op. Zijn derde is een kraakhelder opus dat evenveel popambitie als reflectie uitstraalt.

Op zijn debuut Love Remains (2010) bouwde New Yorker Tom Krell een muur van overstuurde echo en inktzwarte ruis tussen zijn zingende zelf en de luisteraar. Het resultaat was als luisteren naar een oude R. Kelly-tape, uit de restanten van een woningbrand geplukt. Uit het graf herrezen contemporary r&b, met het slijk en de maden er nog aan. Opvolger Total Loss (2012) lag milder in het gehoor, kende zelfs enkele opgewekte passages, maar Krell omringde zich nog steeds met nevelige soundscapes. ‘Meer klaarheid’, heeft producer Rodaidh McDonald hem deze keer op het hart gedrukt, en zoals iemand die zonder bandjes in het diepe springt om te leren zwemmen opent ‘What Is This Heart?’ met 2 Years On (Shame Dream), de helderste, naaktste drie minuten en vijfenveertig seconden die hij als How to Dress Well ooit heeft gedeeld. Thema is zijn familie, en het fragiele evenwicht tussen ma en pa, zichzelf en zijn aan asperger lijdende tweelingbroers. ‘There’s no design nor god, no / just the future of my mother’s broken heart.’ Zonder franjes, enkel een paar druppels piano en wat gewriemel op akoestische gitaar. Een klaar en duidelijke prelude.

Vanaf de voorzichtig verleidende r&b van What You Wanted brengt Krell zijn arsenaal synthesizers, drumcomputers en samples in stelling, aangevuld met strijkers, gitaar en koperblazers. Het vertrouwde, soms overdadige klankpalet, maar deze keer gaan de metertjes nergens in het rood, ruimt het hermetische gevoel baan voor transparantie. Het is pure popmuziek, meer dan ooit, bij How to Dress Well, maar de oprechtheid en doordachtheid, in tekst en geluid, maken het verschil. Had Michael Jackson circa Dangerous over identiek dezelfde klankband de rollercoaster Face Again ingezongen, dan hadden zijn vocale tics in de weg gezeten. Hier straalt van een regel als ‘We’re not meant to hunger in the night / we were made to wonder what is right’ kennis van zaken af. Tom Krell versmelt op ‘What Is This Heart?’ wat Kanye West probeerde met 808s & Heartbreak en wat Justin Timberlake betrachte met het tweeluik The 20/20 Experience: synthetisch opgewekte pop en r&b injecteren met oprechte emotie, onderwijl hun muzikale grenzen verleggend. Aan dissonante Velvet Underground-violen of door Indiase raga geïnspireerde intro’s, zoals in respectievelijk See You Fall en Precious Love, zien we Yeezy of Timbo zich echter niet meteen wagen.

HOW TO DRESS WELL ****

‘What Is This Heart?’

pop / r&b

Weird World

DOWNLOADS

Face Again

Words I Don’t Remember

Very Best Friend

JONAS BOEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content