Hard Sun

JIM STURGESS en AGYNESS DEYN weten te veel in HARD SUN.

‘News guy wept and told us/ Earth was really dying/ Cried so much his face was wet/ Then I knew he was not lying.’ David Bowie bezong in Five Years al het nakende einde van de wereld. En die song inspireerde dan weer deze nieuwe achtdelige Britse serie van Neil Cross, de maker van misdaadreeks Luther. Met Hard Sun neemt hij de apocalyps als uitgangspunt, een thema dat tv-scenaristen al geruime tijd bezighoudt (zie ook The Walking Dead of The Leftovers), en hangt daar een hypergestileerde en gewelddadige samenzweringsthriller aan op.

In tegenstelling tot in bovenvermelde reeksen komt de apocalyps in Hard Sun niet als een verrassing. Tijdens een moordonderzoek stoten rechercheurs Charlie Hicks (Jim Sturgess), een charmante gezinsman, en Elaine Renko (voormalig fotomodel Agyness Deyn), een ijskoude, androgyne dame, op het ultieme bewijs dat de aarde en dus ook de hele mensheid binnen vijf jaar door de zon vernietigd zullen worden. De Britse veiligheidsdienst MI5 wil koste wat kost vermijden dat de informatie publiek wordt gemaakt en tracht het dossier in de doofpot te stoppen door iedereen die er iets over weet uit de weg te ruimen. Ook Renko en Hicks belanden op de hitlist.

Om de premisse wat wetenschappelijke fond te geven, werd de Britse natuurkundige Brian Cox als consultant aangetrokken. Zelfs dan nog valt Hard Sun allesbehalve serieus te nemen. De personages zijn eerder karikaturen, en het verhaal dendert in ijltempo voort. Globale samenzweringen en een hacktivist die wordt gespietst nadat hij uit een appartementsgebouw is gevallen: in de pilootaflevering zitten meer van de pot gerukte ontwikkelingen dan in een heel seizoen van de meeste andere reeksen. Daarnaast wordt er naar hartenlust vreemdgegaan, steken familiale problemen de kop op en is er een ridicule confrontatie tussen de twee hoofdpersonages en MI5-agenten in een residentiële wijk in Londen.

Toen de eerste twee afleveringen een maand geleden op BBC One werden uitgezonden, waren de reacties verdeeld. Sommige kijkers waren meteen verslaafd, anderen detecteerden plotgaten en vonden het verhaal buitenproportioneel gewelddadig of zelfs compleet geschift. Zelfs bij The Guardian raakten ze er niet over eens. Een recensent van de Britse krant deed Hard Sun af als bloederige nonsens, een andere gaf de serie vier sterren en prees ze als een apocalyptisch drama met lef. Hoe dan ook, nu de indruk ontstaat dat het einde der tijden echt nabij komt, kruipt Hard Sun op een absurde manier onder uw vel.

Zaterdag 10/2, 20.35, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content