en acht andere dingen die u deze week niet mag missen

1. MUZIEK 2 Days AB Bota

29/2-1/3, AB, Botanique, Brussel

Ancienne Belgique en Botanique overbruggen weer twee dagen de kloof tussen de gemeenschappen via een huisruil. Vrijdag zet Botanique o.m. Ideal Husbands en The Tellers op het podium van de AB, zaterdag verhuizen The Bony King of Nowhere, Absynthe Minded (foto) en andere Vlamingen naar dat van de Botanique.

abconcerts.be, botanique.be

2. CONCERT Ludovico Einaudi

23/2, Beursschouwburg, Brussel

Met Divenire maakte Ludovico Einaudi een van dé klassieke platen van 2007. Verwacht een ontroerend hedendaags recital van een pianist die zowel Bach als Radiohead tot zijn invloeden rekent en vies is van postrock noch elektro.

beursschouwburg.be

3. FILM Mini-retrospectieve Balthasar Kormákur

27-28/2, Paleis voor Schone Kunsten, Filmmuseum (bis), Brussel

Ergens tussen Twin Peaks, Fargo en Reykjavik ligt het universum van Balthasar ‘The Sea’ Kormákur. Maak kennis met de IJslandse acteur-regis-seur en zijn hele oeuvre. Foto: Victoria Abril in ‘101 Reykjavik’.

bozar.be

4. EXPO The hands of art

Tot 16/3, Smak, Gent

Zo’n 300 artiesten onder wie Louise Bourgeois, Jan Fabre en Andy Warhol zetten hun ‘handtekening’ in het gastenboek van de New Yorkse kunsthandelaar George Wittenborn. Bekijk de ‘Wie is wie’ van de moderne kunst in het SMAK.

smak.be

5. FOTOGRAFIE Peter Knapp

Tot 30/3, Maison européenne de la photographie, Parijs

Hij volgde een opleiding tot schilder, maar ontpopte zich als artistiek directeur van Elle al snel tot een fotograaf die het meestal beter wist dan de ingehuurde professionals. Peter Knapps oeuvre van de voorbije vijftig jaar, aangevuld met zijn tv- en filmwerk, is te bewonderen in Parijs. Foto: Sunday Times Magazine, 1967

mep-fr.org

6. BOEK Diego Rivera. The Complete Murals

Nu uit, Taschen

Een halve eeuw na zijn dood staan de muurschilderingen van mijnheer Frida Kahlo voor de eerste keer integraal te boek. Samen met uitvergrote details, schilderijen op doek, onbekende tekeningen en foto’s tonen ze waarom Rivera doorgaat voor Mexico’s belangrijkste artiest-communist.

taschen.com

7. JAZZ Blue Note Records Festival Indoor

28/2 tot 2/3, Bijloke, Gent

Blauw van de kou zal u er alvast niet zijn, ook al omdat de eerste wintereditie van het Blue Note Festival zich binnen afspeelt. De dampende jazz van o.m. Cecil Taylor (foto), Steve Kuhn en Sheila Jordan doet de rest.

bluenoterecordsfestival.be

8. FOTOGRAFIE Charlotte Lybeer. Where living is a pleasure!

Tot 9/3, Photo Gallery, Brussel

Reservaten voor bange mensen: zo kun je de gated communities nog het best omschrijven die de jonge Charlotte Lybeer over de hele wereld fotografeerde. Van een blanke enclave in Pretoria tot een utopisch vakantieresort in Berlijn: ze ogen even idyllisch als wereldvreemd. Foto: ‘Fake and Real Dogs uit de reeks ‘The Fountains, where living is a pleasure! Florida 2003’.

photogalleryasbl.be

9. EXPO L’Odyssée de Jim Dine

Tot 6/4, Centre de la Gravure et de l’Image imprimée, La Louvière

‘De popart houdt zich bezig met de buitenkant, ik met de binnenkant’, aldus Jim Dine (°1935). Toch drukte hij met zijn assemblages met peignoirs, harten en harlekijns zijn stempel op het genre. Volg de creatieve odyssee die hij tussen 1985 en 2006 ondernam. Foto: ‘Self in Ocean’.

centredelagravure.be

10. FOTOGRAFIE Patrick De Spiegelaere

29/2 tot 8/6, FotoMuseum, Antwerpen

Patrick De Spiegelaere (1961-2007) maakte geen foto’s maar ‘beelden’. Het FotoMuseum herdenkt onze betreurde Knack-collega met een selectie uit de tienduizenden foto’s, negatieven en digitale bestanden die hij bij zijn voortijdige dood naliet. Foto: Lissabon.

fotomuseum.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content