Halo, waar zijn we mee bezig? – Twee jaar na de Xboxversie lanceert Microsoft ‘Halo 2’ ook voor de pc. Waarom eigenlijk? Nog even en ‘Halo 3’ ligt in de rekken.

Bungie/Microsoft Game Studios PC/Windows Vista Gameplay: 8 l GRAFISCH: 8,5 l Geluid: 7,5

Pc-gamers moeten soms geduld hebben. Véél geduld in het geval van Halo 2: maar liefst twee jaar langer moesten ze op dat spel wachten dan hun broeders de Xboxgebruikers. Terwijl de hype rond de voor het najaar geplande release van Halo 3 al volop wordt aangezwengeld, ligt nu zonder veel heisa plots Halo 2 voor de pc in de winkelrekken. Waarom moest dat zo lang duren, vraagt een mens zich dan af. De Xboxversie was immens succesvol – hij ging alstublieft 6,5 miljoen keer over de toonbank en blijft een van de populairste onlinegames voor Microsofts console – en ook het feit dat deze ondertussen gedateerde game een van de eerste is die exclusief op Windows Vista zullen draaien, lijkt weinig steek te houden.

De verklaring ligt wellicht deels in het feit dat de pc-versie van het originele Halo het zo goed bleef doen. En dat Vista en zijn onlineluik ‘Games For Windows Live’ wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, zal ongetwijfeld ook meespelen. Wat er ook van zij, wie nooit de consoleversie uitprobeerde of vindt dat eerstepersoonsshooters thuishoren op de pc, krijgt met deze Halo 2 een degelijke singleplayerkick en een meer dan behoorlijke multiplayerervaring, die (op de hoogste weergave-instelling) onvoorstelbaar scherp en zuiver oogt. Dit is nog niet Vista op zijn sterkst, maar je krijgt al veel meer detail en afwerking dan zelfs de Xbox 360 op je scherm kan toveren.

De opdracht is genoegzaam bekend: samen met ‘Master Chief’ de aarde en vervolgens het hele universum schoonvegen van dat buitenaardse Covenantgespuis. De gameplay in Halo 2 is van het brutale uptempotype en het wapentuig en de land- en luchtvoertuigen zijn hier helemaal op afgestemd. Dit is het soort scifishooter waarin je met een raketwerper zwaait en gigantische sprongen maakt en waarin de vijand pas definitief neergaat na twee dozijn voltreffers. Halverwege neemt het verhaal een restart met een aardige maar niet echt onvergetelijke plotwending. Memorabele momenten vallen er wel volop te rapen in het volledig opnieuw ontwikkelde onlinemultiplayerluik. Daarin vind je nog vlotter spelers van je eigen kaliber, zijn er meer spelmodi, kan je bovenop de 23 bestaande ook zelfgemaakte maps draaien en mag er over het algemeen wat tactischer gespeeld worden dan in de singleplayercampagne.

Halo 2 mag dan niet de game zijn die je halsoverkop Windows Vista doet installeren; hij biedt wel een aardig voorproefje van wat de nieuwe generatie pc-games zal brengen, zeker wat onlinefun betreft.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content