Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

CALLIER SEUL – Hoezo, de jaren 80 zijn terug? Te oordelen naar ‘Hairglow’, het solodebuut van Alex ‘Hooverphonic’ Callier, zijn ze nooit weggeweest.

Hairglow

Pop

Rough Trade

What is a man to do als de zangeres van zijn groep eronderuit trekt met een eigen muziekproject en de zomer niet van dien aard is om languit in een hangmat met de vingers te liggen draaien? Een soloplaat maken, tiens! En what is a man to do als zowat al zijn favoriete groepen uit de jaren 80 hun keyboards aan de wilgen hangen en dat ene eightiesrelict dat nog wél bestaat – riep iemand daar Pet Shop Boys? – de ene luizige plaat na de andere stinker op de wereld loslaat? Toch gewoon zélf een plaat à la Pet Shop Boys maken, zeker!

Enter Hairglow: het soloproject van Alex Callier, de tijdelijk werkloze genius van Hooverphonic. Het goede nieuws is dat zijn titelloze debuutplaat inderdaad tien keer beter is dan de laatste vier van de Pet Shop Boys samen. Twelve, The Way Up en single Let It Go: stuk voor stuk zijn ze behept met een refrein dat zich willens nillens door uw schedeldak boort en voor minstens een paar dagen op uw grijze massa parasiteert. Het iets minder goede nieuws is dat de vele ironische knipoogjes richting eightiesacts als Erasure, Duran Duran, ABC en The Human League – nudge-nudge, wink-wink – zelden het niveau van een veredelde gimmick overstijgen.

Zo doen de parlando’s in IsIt Love en Let It Go onwillekeurig denken aan die in Crucified van Army Of Lovers, en was dat Zweedse rariteitenkabinet zelf óók al geen wandelende grap? En wat te denken van I Do Love You? Als de melodie twee volle noten verschilt van Telex’ Moscow Disco zal het veel zijn. Ons niet gelaten: het is een amusant nummer, maar of we er over een paar maanden nóg mee kunnen lachen, is een heel andere vraag.

Afhankelijk van uw persoonlijke turn-offs zijn er op Hairglow nog andere kwalen waaraan u zich mogelijks een buil kunt vallen. Calliers bepaald eigenzinnige uitspraak van het Engels bijvoorbeeld, maar ook de aseptische Spic-and-Span-productie, zo clean en steriel dat zelfs smetvreeslijders er onverschillig de schouders bij ophalen.

Begrijp ons niet verkeerd: Hairglow is een leuke, bij wijlen zelfs ronduit leutige bedoening, maar dat is Het Journaal met Goedele Wachters óók.

DOWNLOAD: Twelve

Is It Love

Let It Go

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content