In deze nieuwe rubriek portretteert wekelijks een Interessante Medemens zichzelf in een tekening en enkele citaten.

Ik hou niet van dingen die perfect zijn. Ik hou veel meer van het onvolmaakte, het klungelige en het kapotte. Mijn zelfportret is weinig flatterend, het heeft iets amorfs en iets beschadigds. Maar ik vind het lelijke veel interessanter dan het schone. Ik zie veel liever grote, verwilderde ogen dan lieve, kleine konijnenoogjes die langzaam aan het smelten zijn.

Comedy is voor mij: de vuilniszakken buitenzetten. Het is een manier om van de chaos en de bullshit in mijn hoofd af te geraken, om niet te zeggen: een vorm van mentale hygiëne. Ik weet nog altijd niet precies wat ik met mijn leven aan wil. Maar ik ben er wel al achter dat comedy er altijd een deel zal van uitmaken.

Ik ben een doener, geen denker. Mijn zelfportret heb ik redelijk instinctief getekend, uit de losse pols. En zo gaat het met alles wat ik doe. Muzikanten zeggen soms dat ze hun songs gewoon uit de lucht plukken. Met typetjes, grappen en zelfportretten werkt dat net zo.

‘De grofst gebekte komiek van België’: zo noemen ze me. Dat streelt mijn ego wel, maar op termijn zou ik ook graag andere dingen willen doen. Mensen ontroeren, bijvoorbeeld, of ze aan het huilen brengen. Ik zou het vreselijk vinden om een one trick pony te worden. Als je alleen maar doet wat je goed kan, gebeurt er niks interessants.

Ofwel zien mensen me ongelooflijk graag, ofwel willen ze me het liefst tegen de muur zetten en afknallen. Ik roep heel extreme reacties op, maar dat zie ik als een bewijs dat ik mijn werk goed doe. Al sta ik soms wel wat te kijken van de hatelijkheid van sommige commentaren. ‘Wind je toch niet zo op’, denk ik dan. ”t Is allemaal maar om te lachen.’ Want diep in mij schuilt er echt een lief, klein Guntertje.

Mijn grootste nachtmerrie is dat ik een hoer zou worden, die alleen maar applaus zou willen krijgen. De mensen naar wie ik opkijk, zijn stuk voor stuk verschrikkelijk eigenzinnig. Het zijn persoonlijkheden, die hun eigen weg gaan, vaak tegen de stroom in, zonder compromissen te sluiten. ‘Inschikkelijkheid’ wordt vaak als een deugd gezien, maar voor mij is het een doodzonde.

Mijn grootste talent is niks doen. Ik kan verschrikkelijk goed een hele dag onderuitgezakt in de zetel zitten. Gewoon zitten, zonder radio, televisie, krant, of wat dan ook. Mijn gelukzaligste dagen zijn dat, al voel ik me daar achteraf wel elke keer diep ongelukkig over. ‘Lamoot, ge zijt een waardeloze, vadsige luiaard’, zeg ik dan tegen mezelf. En zo heffen het opperste geluk en het diepste ongeluk elkaar compleet op. Stand-upcomedian Gunter Lamoot (36) is een vaste gast in Comedy Casino. Volgende maand is hij te zien in de film Ex Drummer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content