Lord of the six string – Zet die luchtgitaar bij het huisvuil: de ware would-be rocker ramt tegenwoordig op kleurtoetsen. Maar weet dat ‘Guitar Hero’ – nu ook voor Xbox 360 – geen kinderspel is.

Xbox 360

Red Octane/Activision

Gameplay: 9 l Grafisch: 7 l Geluid: 9

Er zit een rockgod in elk van ons, en af en toe wil hij naar buiten. Zelfs wie nog nooit een toonladder van dichtbij zag, heeft in een onbewaakt of voldoende geïntoxiceerd moment wel eens wijdbeens en met een onzichtbare zessnaar om de nek Richards, Cobain of Slash staan imiteren. Voortaan kunt u zichzelf dat soort gênante vertoningen, waarbij het achteraf altijd hopen is dat eventueel publiek even dronken was als u, besparen. Een beetje would-be gitarist geselt geen denkbeeldige snaren meer, maar ramt echte riffs uit een digitaal surrogaat dat de gameconsole tot versterker promoveert. We hebben het over de game Guitar Hero ( 2), die vorig jaar de kloof tussen luchtgitaar en the real six string wist te dichten, en nu ook voor de Xbox 360 verkrijgbaar is.

Deze Guitar Hero II is vrijwel identiek aan de PS2-versie die al menig sinterklaas-, kerst- en nieuwjaarsfeest opluisterde, maar brengt toch nog een paar verbeteringen aan op de geweldige formule. Zo is de gitaarvormige controller gemodelleerd naar de Gibson X-plorer (bekend van o.m. James Hetfield), ziet hij er bijgevolg cooler uit en ligt hij robuuster en dus meer overtuigend in de hand dan die van de PS2-game. Op de nek vind je vijf gekleurde frettoetsen en waar je normaal de snaren betokkelt, zit een strumtoets. Erop spelen gaat als volgt: terwijl op het scherm de noten van de song die weerklinkt voorbijrollen (elk voorzien van een kleur die overeenstemt met een frettoets) moet je op het juiste moment de juiste toets zien in te drukken terwijl je strumt. Elke juiste noot levert punten op en meerdere noten achter elkaar combo’s. Wanneer je na een paar goede series je rockmeter helemaal vol hebt en op het ideale moment in een gepaste rockpose je gitaar omhoogkantelt, krijg je – behalve dat heerlijk zelfvoldane gevoel – ook tijdelijk dubbel zoveel punten.

De controller mag dan wat weghebben van een Fisher-Pricemuziekinstrument voor gevorderden, Guitar Hero is allerminst kinderspel. De meegeleverde oefenmodus is dan ook meer dan welkom, maar zelfs herhaaldelijk falen haalt de funfactor niet omlaag. Het wordt allemaal nog leuker wanneer je met een kameraad (die ook over zo’n gitaarcontroller moet beschikken) samenspelend of duellerend doorheen sommige van de taaiere nummers gaat. De hele tracklist kunnen we hier niet opsommen, maar weet dat de nadruk ligt op nummers met snedig snarenwerk. De Xbox 360-versie breidt het aantal songs uit tot 74, van onder anderen Aerosmith, Cheap Trick, Rolling Stones, Nirvana, Guns ‘N Roses, Rage Against the Machine, The Police, Megadeth, Iron Maiden, Pearl Jam, Van Halen, Jane’s Addiction, Wolfmother en Suicidal Tendencies. Geen genade voor de buren!

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content