Paul Baeten Gronda, auteur van Nemen wij dan samen afscheid van de liefde en Kentucky, mijn land, duikt elke week onder in de kelders van de populaire cultuur.

In heel 2009 is mijn enige hobby geweest: vrijdagnamiddag tegen opvoeding en beter weten in voor 4 euro een biljet van Euromillions kopen in krantenwinkel Park Info in de Parkstraat, ’s avonds de laptop op schoot nemen en op zoek gaan naar de meest waanzinnige appartementen in New York, 19e-eeuwse villa’s in Buenos Aires en protserige ranches in Montana, mentaal al verhuisd zijn voor 23 uur, de trekking bekijken, vloeken, laptop dichtgooien, whisky uitschenken, uit het raam staren, mijn reflectie zien, hoofd laten zakken, gaan slapen. Ja, dat waren de tijden.

Maar laten we het even over Vlaanderen hebben.

U moet er eens op letten hoe het – de laatste jaren alomtegenwoordige – bijvoeglijk naamwoord ‘Vlaams(e)’ over de onwaarschijnlijke kracht beschikt om gelijk welk, op zich totaal onschuldig zelfstandig naamwoord in een haast verstikkende wolk van kleinpietepattepeuterige, humorloze, beschamende zelfoverschatting te laten verdwijnen. Ik denk maar aan op zich totaal onschuldige zelfstandige naamwoorden zoals bewustzijn, sportwezen, partners, muzieklegende, filmindustrie, media, topchef, schuimwijn of schrijver.

Eigenlijk is ‘Vlaams’ net zoals ‘Zwitsers’, maar dan met minder charme. Inderdaad, ik heb het gezegd. Ergens in Zwitserland zit er nu een statisticus die roept: ‘Hey, Adrian, we staan niet meer op de laatste plaats! Haha! De fucking Vlamingen, de zotten! Roep Laurence en Hanneli, vanavond vieren we! Enfin, tot 17.35 uur, want dan moet ik naar de schaakles! Joepie! Schaakles! Hey, leg eens snel een viltje onder dat glas, gek!!’

Veruit het ergste aan Vlaanderen is de huizenmarkt. Zeker als je op door tobbackiaanse grootheidswaan geplaagde plekken als Leuven woont. De Vlaamse huizenmarkt is au fond zoals de eveneens Vlaamse babe Phaedra Hoste: niet bijster interessant, voornamelijk bedoeld om mee op te scheppen bij de buren en eigenlijk veel te duur voor wat ze is.

Gelukkig heb ik ook op dit vlak weer een gouden tip, waarvoor ik u graag meeneem naar de eerste alinea van dit stuk. Niet letterlijk, of u zou in theorie voor de rest van uw leven deze column blijven lezen, zonder ooit voorbij de vorige zin te geraken. En dan zou u nooit te weten komen dat de portaal naar een betere wereld Sotheby’s Realty heet.

Op sothebysrealty.com staat te lezen: Luxury Real Estate & Homes For Sale. Zoveel is duidelijk – let op de kracht van het understatement. Maar ook: ‘For the ongoing collection of life.’ For the ongoing collection of life! Fantastisch! Op immoweb.be staat er bijvoorbeeld: de 1e vastgoedsite van België. Nobody cares, Immoweb. Zeker niet op het internet, waar ‘de oudste zijn’ nu net géén goede eigenschap is. Immoweb is vandaag, Immoweb is hier, Immoweb is voor de afgestudeerde ingenieur die de Citroën Huppeldepup mooi vindt wegens ‘het sportieve design’. Immoweb is een saaie afspraak bij een prater van Immotheker, tekenen om driehonderd jaar af te betalen en de derde maand merken dat er vocht in de muren zit. Immoweb is… Vlaams.

Sotheby’s, daarentegen, verkoopt een droom. Sotheby’s biedt geluk en doet dat gratis. Nu ja, behalve als u ook écht een huis wilt kopen. Landhuis in Boulder, Colorado? Liefst met vijf slaapkamers en zeven badkamers – ideaal dus voor mensen die samen slapen maar niet graag naast elkaar hun tanden poetsen? Kan perfect. Voor maar 3 miljoen dollar. Wat echt veel minder is in euro! Of een strakke witte villa met zicht op zee in Lissabon? Vier slaapkamers, evenveel badkamers? Geen probleem bij Sotheby’s. 3,5 miljoen, alstublieft. Helaas is dat wel al in euro. Maar u kunt – gelukkig maar! – ook veel verder gaan. Als u een sympathiek herenhuis wilt in Manhattan, dan kan u al snel veertig miljoen dollar uitgeven. Daar hebt u maar een tiental villa’s voor in Lissabon. En anders koopt u toch maar weer snoep met dat geld.

Er staan trouwens ook twee huizen in België te koop. In Veulen en in Borgloon. Allebei in Limburg. Waarmee ik niets gezegd wil hebben. Ik bedenk net welk zelfstandig naamwoord er goed bij ‘Vlaams’ past.

‘Wandelroute’.

Paul Baeten Gronda

‘Immoweb is Vlaams. Sotheby’s verkoopt een droom.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content