Paul Baeten Gronda, auteur van Nemen wij dan samen afscheid van de liefde en Kentucky, mijn land, duikt elke week onder in de kelders van de populaire cultuur.

Paul Baeten Gronda

Als de gemiddelde lezer van Knack Focus en de gratis, maar daarom niet minderwaardige bijlagen Knack Weekend en Knack auf Deutsch niet zo’n hogeropgeleide, op professioneel en persoonlijk vlak bovengemiddeld geslaagde en dus drukbezette mens was die in de loop van de klassieke werkdag belangrijke vergaderingen en maatschappelijk relevant werk op de agenda heeft staan, dan zou ik op deze plek met plezier de zaligheden van het lamlendige artiestenleven beschrijven, waaronder het kunnen bekijken van reality-series zoals American Hotrod op Discovery 7, met in de hoofdrol de kregelige ploegbaas Duane, zijn team, heel veel leer en stoer vormgegeven plaatwerk.

Maar laten we het maar over technologie hebben. Want technologie is cool. Het enige wat niet cool is, is hardop zeggen dat technologie cool is. Technologie is cool als het niet hardop vermeld wordt. Een beetje zoals aan sport doen. Een getraind lichaam is een win, verhalen over de spinningles zijn dat niet. Alle verhalen met een zweetgeur zijn te vermijden, behalve als het over lesbiennes in een sauna gaat. En lesbiennes zweten trouwens niet. Die hebben kieuwen.

Over technologie praten op een serieuze manier kan dus niet. Nerds aller landen: het is niet omdat er elk jaar op de modepagina’s beweerd wordt dat nerds hot zijn, dat het echt zo is. Of zie je werkelijk mensen in matrozenpakken en drie met elkaar verbonden hoelahoeps over straat lopen als dat volgens John Galliano – die zelf trouwens gekleed gaat als een Jack Sparrow van veertig kilo en zeven verwoestende vechtscheidingen later – dé stijl van het seizoen is? Voilà.

Zelf ben ik wat ik zou noemen een trage, domme technologiesnob. Ik snap er niets van, ben altijd veel te laat met de nieuwtjes en laat me met de glimlach afgrijselijke bedragen uit de zakken kloppen door een Californische reus die, omdat hij de naam heeft van een stuk fruit, beter is dan de rest.

Alsof dat niet erg genoeg is, moet ik bekennen dat mijn iPhone waarschijnlijk mijn beste vriend is. Ik word wakker, lees op een echte nieuwssite wat er gebeurt in de wereld en op een Vlaamse e-krant wie welke quiz heeft gewonnen en in welk kleed Natalia naar de bakker is gegaan. Dan lees ik mijn mails en mijn berichten op facebook. En dan ben ik nog niet eens uit bed gestapt. Veel intiemer dan dat wordt het niet. Het is dus begrijpelijk dat ik mijn vriend verwen met kleine cadeautjes, in de echte wereld ook wel eens apps genoemd. Van het Latijnse ‘Apps’.

Met RedLaser, bijvoorbeeld, kun je barcodes scannen met je telefoon. Barcodes! Scannen! En dan zoekt hij meteen het product in kwestie op het hele wereldwijde web – en dat is groter dan Afrika! Een boek in de Fnac? Scannen. Parfum in de Sky Shop? Scannen. Een fles whisky in de Delhaize? Scannen! Hoe vaak heb je niet in de winkel gestaan en jezelf afgevraagd: zou dit boek geen twaalf cent goedkoper zijn op een of andere Duitse onlineboekenwinkel? Nog nooit! Echt… Nooit! Maar dat is niet erg! Integendeel, nuttigheid en efficiëntie verpesten namelijk al het plezier. Dat is in alles zo.

Behalve bij airbags. En condooms.

Voor de rest: hoe nuttelozer hoe beter. Want de enige reden waarom apps onmisbaar zijn, is omdat ze de functie hebben die vroeger de duiven, het weer, de cleavage van Sabine ‘de vos’ De Vos of de gebeurtenissen in Schalkse Ruiters hadden: toogpraat in gang steken met vrienden, nonkels, voetbalmakkers, collega’s en de mannen van de vriendinnen van uw vrouw. Gedaan met zielige poginkjes tot gesprekken over het lot van den Beerschot of de haag van de buren die toch veel zon wegpakt. Neen, nu zeg je: ik kan met de mijne barcodes scannen. Vrouwen horen dat soort dingen niet eens, en mannen worden er een beetje opgewonden van. Wat heb jij op de jouwe? Waarvoor dient die met dat gele logo? Heb jij al Viber? Hoeveel lenzen heb je voor je Hipstamatic? Vind jij de app van de Tribune ook zo traag laden? Wist je al dat Soundhound de nieuwe Shazam is?

Enzoverder.

Als De Droomfabriek nog op tv was, dan zou ik wensen dat Schalkse Ruiters nog op tv was.

‘Mijn iPhone is mijn beste vriend – ik verwen hem.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content