GROEPEN MET EEN NIEUWE FRONTMAN

De leden van Bloc Party hebben in het Britse muziekmagazine NME laten weten dat zanger Kele Okereke officieel niet meer bij de groep hoort, en dat ze via audities naar een andere frontman willen zoeken. Een goed plan of niet? Enkele andere bands die al dan niet noodgedwongen een nieuwe zanger moesten vinden.

AC/DC

Zanger Bon Scott stierf in het voorjaar van 1980, gestikt in zijn eigen braaksel na een lange nacht zuipen. De gebroeders Young zochten en vonden daarop een nieuwe frontman, Brian Johnson, met wie de nieuwe plaat en millionseller Back in Black werd opgenomen. Johnson is ondertussen zodanig vergroeid met AC/DC dat wellicht enkel de fans van het eerste uur nog weten wie Bon Scott is.

Faith No More

Nog een groep waar de tweede zanger zijn voorganger heeft overschaduwd. Bij de eerste twee platen van Faith No More, We Care a Lot en Introduce Yourself, stond Chuck Mosley nog achter de microfoon, maar vanwege creatieve meningsverschillen stapte hij daarna op. Brulboei Mike Patton nam over en zong, rapte en loeide Faith No More op The Real Thing naar nieuwe hoogten.

Alice in Chains

Toen Layne Staley in 2002 ten onder ging aan zijn jarenlange drugsverslaving leek grungegroep Alice in Chains ook ten dode opgeschreven. In 2006 zetten de overblijvers echter een comebacktournee op het getouw samen met nieuwe zanger William DuVall, en met hem maakten ze in 2009 ook het succesvolle album Black Gives Way to Blue. Volgend jaar zou de opvolger moeten uitkomen.

INXS

INXS is een van de bekendste voorbeelden van groepen die plots zonder frontman vielen, met dank aan Michael Hutchence en zijn onoordeelkundige gebruik van een deurklink. Alsof het einde van Hutchence nog niet gênant genoeg was, maakten de andere groepsleden in 2005 een realityreeks, Rock Star: INXS, waarin ze een nieuwe zanger zochten. De winnaar, J.D. Fortune, mocht zingen op het album Switch uit 2005, maar werd enkele jaren later weer bedankt voor zijn diensten. Vorige week maakte INXS bekend dat de Ier Ciaran Gribbin de nieuwe frontman wordt.

Van Halen

De frontmangeschiedenis van Van Halen tot slot lijkt goed op de plot van een soap. In 1985 was de groep een van de grootste bands ter wereld – ah, die eighties toch – dankzij het album 1984 en de hit Jump. Spanningen tussen zanger David Lee Roth en gitarist Eddie Van Halen leidden echter tot het vertrek van die eerste, waarna Sammy Hagar op 5150 microfoon en spannende broek van Roth overnam. Tien jaar en vier albums later gaf die er ook de brui aan, en na een erg korte reünie met Roth was het een paar jaar lang de beurt aan ex-Extreme-frontman Gary Cherone. In 1999 hield die het voor bekeken en sindsdien zijn eerst Hagar en daarna Roth teruggekomen. De nieuwe plaat met Van Halen en Roth zou volgend jaar moeten uitkomen.

Nog andere voorbeelden in gedachten? Goede raad voor Bloc Party? Laat het weten op www.knackfocus.be.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content