Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

SEKS, DRUGS EN DEMEROL Vers bloed voor het ziekenhuisdrama, met het Amerikaanse Grey’s Anatomy.

Grey’s Anatomy Seizoen 1

SERIE: *** EXTRA’S: *

Serie. Meredith Grey ontwaakt na een vurige onenightstand met een man waarvan ze zich niet eens de naam meer kan herinneren (al staan zijn nachtelijke prestaties wel nog in haar geheugen gegrift). Tijd om bij het ontbijt nader kennis te maken, is er echter niet: Meredith moet immers naar het Seattle Grace Hospital om er te beginnen met haar stage bij de chirurgen van het ziekenhuis. En wie blijkt daar een van haar bazen te zijn? Toch wel de ‘mystery man’ zeker, alias neuroloog Derek Shepherd!

Er zijn nogal wat redenen om ziekenhuissoap Grey’s Anatomy niet goed te vinden. De verhaallijnen zijn vaak voorspelbaar en clichématig (als u het begin al erg vindt, wacht tot u de cliffhanger gezien hebt). Centraal personage Meredith is een neurotische jongedame die in de voice-over bijwijlen zo melig uit de hoek komt dat het vreemd is dat Bond Zonder Naam geen sponsor is. En de reeks heeft evenmin het verschroeiende tempo of de maatschappijkritische dimensie van E.R. Toch ben je vanaf de eerste aflevering verkocht. De mix van bizarre ziektes en soapverhaaltjes rond appetijtelijke stagiairs die meer met seks bezig zijn dan met hun patiënten (vandaar wellicht dat Bond Zonder Naam niet sponsort) wordt immers met zoveel schwung gebracht dat je meteen verslaafd bent.

Dat bleek ook toen Grey’s Anatomy in de VS van start ging. De zender ABC had er niet echt een goed oog in en bracht de reeks als zogenaamde ‘midseason replacement’ op het scherm, een serie die tegen het einde van het tv-seizoen een gat in de programmering komt opvullen en daarna meestal een stille dood sterft (vandaar dat het eerste seizoen in deze box maar negen afleveringen telt). De première trok echter ruim twintig miljoen kijkers, en na een paar weken was Grey’s Anatomy uitgegroeid tot de meest bekeken reeks van het jaar, vóór Lost en Desperate Housewives.

Extra’s. Weinig soeps. Een korte making of, een paar ongebruikte scènes, een alternatieve begingeneriek en het vreemde Anatomy of a Pilot: de titel belooft een documentaire over de pilootaflevering, maar eigenlijk is het gewoon een verzameling deleted scenes uit de opener.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content