Gregory Frateur, ook bekend als het brein achter Dez Mona, leert handige tips en tricks van zijn oom van 72.

Ben je elke dag online?

Ik moet wel, met de nieuwe plaat heb ik veel mails te beantwoorden en wordt er vaak over en weer geskypet. De vormgeving van de plaat wordt door iemand in New York gedaan – het neemt wel wat tijd in beslag om alles te uploaden en door te sturen, maar het is toch erg handig dat dankzij het internet grenzen vervagen. Onze producer komt uit Groot-Brittannië en ter voorbereiding van de opnames doen we even een skypemeeting, handig toch?

Zou je het erg vinden om zonder computer te leven ?

Op dit moment zou dat niet lukken. Maar vorig jaar heb ik een tijdje zonder computer gezeten, en eigenlijk is het verbazingwekkend hoe snel je daaraan went.

Voer je via het internet promotie voor de nieuwe plaat?

We hebben een site én een MySpace voor de band. Er bestaat ook een fanpagina op Facebook, maar die hebben we niet zelf aangemaakt. Ik heb me nog niet op Facebook toegelegd, want persoonlijk spreekt het mij gewoon niet aan. Ik zie er het nut wel van in, maar mensen hanteren tegenwoordig al een Facebookjargon – dat is er voor mij te veel aan. Maar wie weet, word ik ooit door de microbe gebeten.

Welke sites verdienen wel jouw aandacht?

De sites van kranten als De Standaard en De Morgen bezoek ik bijna dagelijks. Omdat die sites regelmatig geüpdatet worden, vind ik ze handig om op de hoogte te blijven. Verder zit ik een beetje overal. YouTube vind ik ook wel leuk, zeker voor muziek is dat fantastisch. En als ik wil lachen, surf ik naar failblog.com.

Volg je de muziekscene online?

Niet echt. Als ik via MySpace berichten krijg, check ik die bands wel eens. Maar ik heb nog altijd een trigger nodig: ik beluister niets in het wilde weg. En ik download regelmatig muziek via iTunes, maar als ik ze goed vind, koop ik ze nadien ook op cd.

Probeer je van nieuwe technologieën op de hoogte te blijven?

Wel, mijn 72-jarige oom geeft me regelmatig tips in verband met programma’s. Ik ben naast muzikant ook vormgever, waardoor die raad handig van pas komt. Hij is eveneens een Macfanaat, nog veel meer dan ik. Hij geeft zelfs lezingen over internet en informatica. Ik vind dat geweldig.

Heb je als Macfanaat ook een iPhone in je zak zitten?

Ik heb er eentje gehad, maar ik sms heel vaak en vind het touch-screen van de iPhone nogal stroef om berichtjes mee te versturen. Daarom heb ik hem even opzijgelegd – ik heb hem toch cadeau gekregen.

‘Hilfe Kommt’, het nieuwe album van Dez Mona, komt er pas aan in oktober. Maar de eerste single ‘Carry On’ kun je nu al op de radio horen.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content