Laatste werk: High Society (1956)

14 september 1982 in Monaco

Leeftijd bij overlijden: 52

Actrice, prinses

Een masturbatieprobleem is dodelijk. Vraag maar aan Michael Hutchence en David Carradine. Een drank- en drugsprobleem is lethaal, zie Jimi Hendrix en Amy Winehouse. Maar een luxeprobleem kan even slecht aflopen. Kijk maar naar Grace Kelly. Modeacademie of autoraceschool: haar jongste puberdochter Stéphanie kon écht niet beslissen wat ze zou volgen. Misnoegd over hun vele discussies, beslisten de twee een en ander uit te praten tijdens een autoritje. Zonder pottenkijkers en zonder privéchauffeur uiteraard, dus kroop prinses Grace van Monaco op 13 september 1982 maar zelf achter het stuur van haar Rover. Het traject: van hun buitenverblijf in Rocagel naar Monte Carlo. Het parcours: een col buiten categorie, inclusief scherpe haarspeldbochten. Ideaal voor Philippe Gilbert, idioot voor een onervaren én slechtgeluimde chauffeur.

Trucker Yves Philly reed vlak achter de royals toen hij hun Rover in de buurt van Cap-d’Ail vervaarlijk zag zwalpen. Afgeschraapt koetswerk tegen de rotsen, remsporen op het tarmac, te hoge snelheid: echt baanvast waren de prinsessen Grace en Stéphanie niet. Philly zag de twee zelfs nog versnellen voor de Devil’s Curse, een nijdige haarspeldbocht die zijn naam niet heeft gestolen. De Rover remde niet, miste de bocht compleet en vloog James Bondgewijs het ravijn in. Zowel Grace als Stéphanie droegen geen gordel. De wagen rollebolde tot in de tuin van de bejaarde bloemenkweker Sesto Leguio. Stéphanie kroop shaken not stirred uit het wrak en kwam er met de schrik én een hersenschudding af. Aan Grace was meer lo(o)s. ‘Mijn man, Caroline, Stéphanie, Albert. Zeg iedereen dat ik ze graag zie. En zorg goed voor mijn dochter. Ze is zwaargewond’, hoorde Leguio haar nog stamelen. Vreemd genoeg werd Grace niet naar een gereputeerd ziekenhuis in Nice, maar naar een derderangshospitaal in Monaco afgevoerd. Dokters stelden daar veel te laat een trombose annex hersenschade vast, zodat ze in een onoverkomelijke coma zonk. De familie beëindigde haar kunstmatige leven op 14 september. De Rover werd tot een blok schroot geplet en in de Middellandse Zee gedumpt, Grace zelf werd opgebaard in de kathedraal van Monte Carlo. Op de begrafenis stikte het van de royals, acteurs en ex-minnaars van Grace. Haar toyboy Frank Sinatra ontbrak, net als op haar huwelijk, en flirt David Niven was zogezegd ‘ziek’. Stéphanie volgde de plechtigheid vanuit het ziekenhuis. Mensen die haar wel een laatste groet brachten, konden hun lach haast niet bedwingen: haar hoofdletsel was zo lelijk dat ze opgebaard lag met een belachelijke gele pruik.

Waarom ze samen in het ravijn reden, is nog steeds onduidelijk. Stéphanie van Monaco zwijgt als vermoord, al wordt aangenomen dat Grace een hartaanval kreeg wegens overgewicht. Of was het toch frustratie omdat ze in 1956 haar acteercarrière moest opgeven om fulltime prinses te worden? Prins Rainier verbood sindsdien al haar films in Monaco. Grace verdikte exponentieel en was maar een schim meer van de ravissante Hollywood pin-up uit de jaren veertig en vijftig. Clark Gable, Bing Crosby en James Stewart: niet zelden draaide ze toen een topacteur binnen op de set. ‘Wie ooit een liefdesscène met haar heeft gespeeld, weet dat ze heet is’, aldus Stewart, haar tegenspeler in Hitchcocks Rear Window. ‘Grace is een vulkaan met een ijskap over: er zit verduiveld veel vuur in’, aldus diezelfde Hitchcock. De regisseur bood haar in 1961 nog een rol als gestoorde kleptomaan aan in Marnie. Prinses Grace was meteen enthousiast, maar conservatief Monaco wou haar geen verkrachtingsscène zien spelen met Sean Connery. Zou het misschien daarom zijn dat ze James Bondgewijs in het ravijn is gereden?

THIJS DEMEULEMEESTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content