GRACE AND FRANKIE

JANE FONDA en LILY TOMLIN als GRACE AND FRANKIE. En plots blijken hun mannen vooral van elkaar te houden.

Vanaf 8/5 op Netflix

En dan staan ze opeens weer samen op een set. Jane Fonda, ondertussen 77, en Lily Tomlin, amper twee jaar jonger, zijn herenigd. Niet voor een remake van de eightieskomedie 9 to 5, wel voor de nieuwe Netflix-comedyreeks Grace and Frankie, waarin de titelpersonages ontdekken dat hun mannen meer dan een vluchtig boontje voor elkaar hebben.

Oudere actrices hebben het – dat is genoegzaam bekend – niet makkelijk, toch niet in Hollywood. Vaak sterft hun carrière een stille dood, al dan niet tussen een verzameling Emmy’s, Tony’s of Oscars. Als ze dan nog eens mogen meespelen, worden ze in een stereotiepe rol geduwd: de seksloze mater familias, het lustobject van een jongere man, een verbitterde weduwe of Yvette van Thuis.

Het was dan ook een verrassing toen Netflix, waarvan je toch mag veronderstellen dat het overgrote merendeel van zijn kijkers de leeftijd van zeventig nog niet heeft bereikt, besloot om een van haar nieuwe, zelfgemaakte reeksen te laten draaien om twee vrouwen die met verouderde ogen naar een wereld in verandering kijken.

Die serie, van de hand van Howard Morris en Friends-brein Marta Kauffman, begint met een knal. Grace (Fonda) en Frankie (Tomlin) krijgen plots te horen dat hun echtgenoten, Robert (Martin Sheen) en Sol (Sam Waterston) er al twintig jaar een homoseksuele relatie op na houden. Nu de tijden zijn veranderd, besluiten ze samen uit de kast te komen, de scheiding aan te vragen en vervolgens met elkaar te trouwen. Dat dat gevolgen heeft, ook voor de kinderen van deze babyboomers op leeftijd, spreekt voor zich. Grace en Frankie zitten in hetzelfde zinkende schuitje en zijn op elkaar aangewezen.

En dat blijkt dan ook nog niet zo makkelijk. In een vorig leven was Grace namelijk een perfectionistische carrièrevrouw met een voorliefde voor wodka – mensen gingen haar moeilijker af. Frankie is een hippie die ex-gevangenen schilderles geeft en allerlei al dan niet hallucinogene drugs naar binnen speelt.

Grace and Frankie probeert meer te zijn dan een warme comedy. De reeks is ook het relaas van de babyboomgeneratie die geconfronteerd wordt met de hedendaagse relatieverschuivingen binnen en buiten de eigen familie, maar ook met het ouder worden zelf. Houdt u ervan om iconische acteurs te zien losbreken uit hun iconische rollen, houdt u van familiale atoombommen, gesprekken over opgedroogde vagina’s en wilt u nu toch eens weten wat uw gescheiden en gepensioneerde moeder in haar vrije tijd doet, check dan Grace and Frankie.

SEBASTIAN ROTH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content