Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Dyke van een plaat – De derde plaat van Gossip is gearriveerd. Mét anderhalf jaar vertraging, maar dat is geen reden om u niet alsnog door hun vette dancerock te laten opzwepen.

Standing In The Way Of Control Kill Rock Stars dancerock In concert: 28/6 VK, Brussel

Qua vertragingen zijn we wel wat gewoon in dit land. We kunnen de keren dat we ’s avonds laat zijn gestrand in het Brusselse Noordstation op geen handen en voeten meer tellen. Laat staan de keren dat wij onze geliefde met diezelfde handen en voeten probeerden uit te leggen waarom wij de nacht al slenterend door de neonverlichte straten van de stationsbuurt hebben doorgebracht. Afijn, waar wij naartoe wilden: geen plaat die met zoveel retard de Belgische winkelrekken heeft bereikt als Standing In The Way Of Control, de derde langspeler van de Amerikaanse rockgroep Gossip. Liefst anderhalf jaar heeft ze erover gedaan om de Grote Plas over te steken, maar laat dat er u vooral niet van weerhouden om alsnog op de – euh – trein te springen.

Gossip, voorheen The Gossip, zijn drie onrustig pulserende dancerockers uit Olympia, Washington. Hun doorbraak op Amerikaanse bodem kwam er vijf jaar geleden, toen ze als voorprogramma van The White Stripes menige concertzaal in lichterlaaie zetten. Net als Meg en Jack White weet Gossip met een minimale bezetting een maximaal effect te sorteren, alleen gaat hún garagerock graag en vaak aan het schuinsmarcheren met disco, punk en funk. Maar de voornaamste troef van Gossip heet Beth Ditto, een fat bottomed dyke die er geen graten in ziet om voor pakweg ‘fat bottomed dyke’ door te gaan, maar integendeel prat gaat op haar minder conventionele trekjes. Háár grootste troef is dan weer een aan Janis Joplin verwante schreeuwstem die verder draagt dan de gemiddelde misthoorn. Mocht iedereen met zo’n stem behept zijn, de mobiele telefonie zou op slag overbodig worden.

Geen wonder dus dat haar krachtige kraaienstem steevast front & center aanwezig is in de tien tracks op Standing In The Way Of Control. In het springerige titelnummer bijvoorbeeld, waarin Ditto tot burgerlijke ongehoorzaamheid oproept. Of in de moddervette meestamper Listen Up!, een traktatie over verraad en jaloezie, maar wel één die swingt als een tiet. Eyes Open en Yr Mangled Heart zijn nog zulke lappen lillende postpunk. Maar wie denkt dat la Ditto niet tot subtiliteit in staat is, verwijzen we met een vermanende vinger door naar Coal To Diamonds, waarin de ziel van Peggy Lee rondwaart, of afsluiter Dark Lines, een parel van een bluesballade.

Onze roddel van de week: Gossip heeft een lel van een dancerockplaat gemaakt. Men zegge het voort!

Download nu

* Coal To Diamonds

* Eyes Open

* Listen Up!

Vincent Byloo

Partner Content