GOOISCHE VROUWEN

22.00 – VTM

Desperate Housewives in ’t Gooi’: het is de meest gehoorde, maar toch wel zéér geflatteerde omschrijving van Gooische vrouwen, het Nederlandse kijkcijferkanon van vorig najaar dat vrouwelijk Vlaanderen deze zomer naar VTM moet lokken. Vier mondaine vrouwen uit een residentiële wijk vol schone schijn staan centraal in ‘deze meeslepende serie over relaties, geld, moederschap, huwelijk en seks’. Bedenkster en tv-goudhaantje Linda De Mol houdt dan wel vol dat ze het idee voor Gooische vrouwen kreeg tijdens borrelpraatjes met vriendinnen, lang vóór Desperate Housewives hier te zien was, de setting klinkt net wat té bekend.

Het begin. Charmezanger Martin Morero (Peter Paul Muller) kan dankzij zijn schlagerhit Echte liefde samen met vrouwlief Cheryl (Linda De Mol) verhuizen naar een luxebuurt midden in ’t Gooi, de streek rond Hilversum waar alle stinkend rijke Nederlanders hof houden. Hoewel ‘half Polen er nog staat bij te klussen’ – jawel, snedige oneliners worden niet geschuwd – houden de Morero’s een feestje, inclusief roze ballonnen, hapjes van 8,5 euro het stuk en een podium. De buren hebben het aanvankelijk niet zo begrepen op de volkse nieuwkomers, maar je ziet al van mijlenver aankomen dat de drie andere vrouwen de lieve, lieve Cheryl uiteindelijk toch in hun exclusieve clubje zullen aanvaarden. Al loopt de Morero-housewarming voor een van hen dramatisch af…

De vrouwen (en aanverwanten). Willemijn Lodewijkx (Annet Malherbe) is een gezellige moeder-de-vrouw, ongelukkig in haar seksloze huwelijk, stiekem fan van Martin Morero, en de eerste om Cheryl met zelfgebakken appeltaart te verwelkomen. Kunstenares Anouk Verschuur (Susan Visser) houdt zich liever bezig met dochter Vlinder, erotische beelden en ‘losse contacten’. De buurvrouw die het hardst tegen de Morero’s van leer trekt, is advocate Claire van Kampen (Tjitske Reindinga), perfectionist in hart en nieren en bezorgd om de reputatie van de wijk. En dan zijn er nog hun respectieve (ex)-echtgenoten, hun zeer zwijgzame therapeut Dr. Rossi (Derek de Lint) en de Thaise au pair from hell Tippi Wan (Cystine Carreon).

Hoe het verhaal voortgaat. Dood. Schulden. Overspel. Designeroutfits. Pubers. Te weinig seks. Te veel seks. Botox. Therapie. Homoseksualiteit. Vluchtmisdrijf. Echtscheiding. En nog een tweede reeks met meer van dat.

The Truman Show HHHH Peter Weir, VS 1998. Jim Carrey is de acteur in zijn eigen levensshow, want elke nanoseconde van zijn leven – van geboorte tot zijn recente huwelijk – in de gefabriceerde Seahavengemeenschap gaat live in de ether. Visionaire, aanstekelijke fantasie en satirische allegorie over reality-tv en de allesoverheersende macht van het medium tv (21.05 – VT4) l In The Cut HH Jane Campion, VS-AUS 2003. De vrouwelijke seksuele verlangens: het is het belangrijkste, steeds terugkerende thema in de filmografie van de Nieuw-Zeelandse Campion (Sweetie, The Piano). Met deze donkere, hitsige en kunstzinnige Manhattanthriller, oorspronkelijk een Nicole Kidman-project, tekende Campion voor haar Amerikaanse debuut. Een tegendraads gecaste Meg Ryan speelt een naar Jane Fonda in Klute gemodelleerde masochistische vrouw die zich in het grimmige East Village aangetrokken voelt tot een sexy detective (Mark Ruffalo) die wel eens een moordenaar zou kunnen zijn. Sommige beelden van deze adaptatie van Susanna Moores mysterieroman zijn beklijvend spooky (21.05 – Kanaaltwee) l Belle Perez – Megalatino Concert Hoogtepunten van de twee concerten van Belle Perez in het Sportpaleis van Antwerpen begin mei (15.10 – één) l Spelen met eten Reportage over de laatste trend in de haute cuisine: fooding, waarbij chefs de meest bizarre combinaties uitproberen en spelen met smaken en textuur (20.15 – Canvas) l De zoetste Belg Herhaling van het schitterende portret van Jean Daskalidès, de Griekse Gentenaar die een chocolade-imperium uitbouwde en ondertussen ook gynaecoloog, muzikant, politicus en filmregisseur was (20.50 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content