GOOD COP, BAD COP

Dimitri Dewever medewerker Trends

Battlefield Hardline laat het militarisme van de moederreeks achterwege en presenteert zich als een interactieve politieserie, in de stijl van The Shield.

ACHTERGROND

Flik en boefje spelen, allemaal goed en wel, maar dan kom je wel meteen in het vaarwater van zwaargewichten als Grand Theft Auto en Watch–Dogs terecht. Bovendien hebben de makers van Battlefield – na de vierde episode in hun tactische oorlogsreeks, vol bugs en onvolmaaktheden, die ze eind 2013 overhaast op de markt gooiden – heel wat goed te maken bij hun miljoenen fans. Voor Hardline mochten ze niets aan het toeval overlaten. Het was dan ook hoopvol dat ze de release van Hardline eind vorig jaar uitstelden. Die extra vijf maanden productietijd hebben de game beslist coherenter en uitgebalanceerder gemaakt dan de versie die we toen te spelen kregen.

VERHAALMODUS

Nick Mendoza heeft het net tot detective geschopt bij de politie van Miami. Hij wordt op sleeptouw genomen door zijn ervaren vrouwelijke partner Khai Minh Dao. Samen proberen ze een netwerk van drugshandelaars te ontmantelen. Het verhaal is opgebouwd als een tv-serie, met tien episodes en zelfs vooruitblikken naar de volgende en herhalingen van de hoogtepunten uit de vorige aflevering. De personages worden vertolkt door acteurs die bijrollen speelden in True Detective, The Shield en Nash Bridges. Het scenario is van Wendy Calhoun, die meerdere afleveringen van de tv-serie Justified pende. Dubbel zo jammer dus dat logica en karakterontwikkeling in het verhaal van Hardline soms ver te zoeken zijn.

ONLINEWEDSTRIJDEN

Negen omgevingskaarten kun je vanuit zeven multiplayermodi spelen. Daarbij strijd je aan de zijde van ofwel de politie ofwel de criminelen. Je speelt als Operator (aanvalsexpert/ hospik), Mechanic (ingenieur), Enforcer (handig met zware wapens) of Professional (verkenner annex sluipschutter) en krijgt een keur aan voertuigen ter beschikking, waaronder motoren, bestelwagens, helikopters, speedboten en patrouillewagens. De wapens zijn minder destructief dan in Battlefield 4: wel raketwerpers, maar geen tanks of gevechtsvliegtuigen. Er is een kruisboog waarmee je ziplines tussen gebouwen kunt spannen, een enterhaak én de politie kan gebruikmaken van tasers en aanvalsschilden.

VERDICT

Battlefield Hardline heeft over een interessant uitgevoerd singleplayergedeelte, boordevol adrenalineverhogende schietpartijen en wilde achtervolgingen. De sluipmogelijkheden daarentegen spelen redelijk houterig. En dat je steeds met een computergestuurde handlanger op pad bent, zorgt soms voor oliedomme taferelen. Bij veel gelijktijdige actie daalt de schermverversingsgraad op PS4 soms tot een haperend laag niveau. Dé kracht van het spel ligt net zoals bij andere Battlefield-games bij de onlinekampen. Die zijn sneller en dynamischer, maar ook kleinschaliger en minder tactisch dan bij het traditionele Battlefield. Als totaalpakket zeker het uitproberen waard voor shooterfans.

BATTLEFIELD HARDLINE

PPC ? PS3 ? PS4 ?

XBOX 360 ? XBOX ONE

ELECTRONIC ARTS

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ****

GELUID ****

DIMITRI DEWEVER

Partner Content