Goud van Oudheid – Ruil je Playstation 2 niet te snel in voor een PS3: de beste actiegame van het moment speel je op die oude bak.

PS2 Sony Gameplay: 9 l Grafiek: 10 l Geluid: 9

Met alle hype rond de PlayStation 3 zou je bijna vergeten dat er wereldwijd nog zo’n honderd miljoen PS2’s in gebruik zijn. Dat daar ook nog games voor gemaakt worden, is dus niet meer dan logisch. Minder vanzelfsprekend is dat het beste actiegame van het moment daar één van is: God of War II.

Het oorspronkelijke God of War deed de Griekse mythologie meer geweld aan dan de doorsnee Amerikaanse nieuwszender de waarheid, maar dat kon de pret niet drukken. De brutaliteiten die hier rauw werden opgediend, waren er zo ver over dat het grappig werd, zonder dat de episch-grimmige sfeer eronder leed. De gespierde kale halfgod Kratos, die in de eerste aflevering oorlogsgod Ares van de troon stootte om er zijn eigen kont op neer te ploffen, heeft nog geen rust gevonden. In een nieuw avontuur, dat volop put uit de meer spectaculaire legenden uit de oudheid, tracht hij datgene te doen waartoe zelfs goden niet bij machte zijn: het lot veranderen.

Tot zover de promopraat. Hoezeer God of War II je ook bombardeert met achtergrondinformatie en mythologische weetjes, het draait toch vooral om geweldpleging op ouderwetse wijze: zombies van ledematen ontdoen, cyclopen hun ene oog uitrukken, het hoofd van Medusa’s zuster er zonder verdoving afschroeven, Theseus’ schedelpan door een eiken poort rammen en uiteindelijk Zeus zelve een toontje lager laten zingen…

Daartoe staan je, behalve allerlei goed geslepen wapentuig en een snuifje magie, ook moves ter beschikking waarvan Aziatische actiefilms nog wat kunnen leren. Doel: ongenadig op je vijanden inbeuken en -hakken tot ze uitgeteld zijn, of er een minigame opstart waarbij alweer een ultragewelddadige finale gegarandeerd is. Af en toe mag er al eens een omgevingspuzzel opgelost worden, maar verder zit het tempo in God of War II strakker dan het drumwerk van Charlie Watts, terwijl qua spektakelwaarde de Spartanenstory 300 en het eightiesfoute Clash of The Titans gecombineerd worden. Ook altijd geweldig: de vertelstem van Bruce ‘Army of Darkness’ Campbell.

Vernieuwend? Nee, maar wanneer over 20 jaar de PS2 in een museum staat, is de kans groot dat deze God of War II erop draait.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content