Vrijdag 4/7, 21.15 – één

Bij de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog gaat Karl Vannieuwkerke op stap om verhalen over de Tour en de oorlog op te graven. Dat doet hij opnieuw onder de vlag God in Frankrijk, alleen is zijn reisgezel deze keer niet Bart Van Loo (de vier afleveringen die zij maakten, worden eerst, vanaf maandag 30/6, heruitgezonden) maar Wouter Deprez.

WOUTER DEPREZ: Karl sprokkelde informatie over wielrenners die in de Eerste Wereldoorlog gesneuveld zijn of wier carrière daaronder geleden heeft. Marcel Kerff bijvoorbeeld werd door de Duitsers opgehangen op verdenking van spionage en de carrière van drievoudig Tourwinnaar Philippe Thys werd onderbroken door de oorlog. Ik vertrok meer vanuit een persoonlijke invalshoek. Ik start in mijn geboortedorp, dat vlak achter het front lag en waar flink gestreden werd.

Waar zijn jullie naartoe getrokken?

DEPREZ: Karl en ik hebben talloze slagvelden en graven en geboorteplaatsen van wielrenners bezocht. We trokken ook samen naar onder andere Verdun, Ieper en Poelkapelle. In Poelkapelle bijvoorbeeld bezochten we de replica van het toestel van de Franse piloot Georges Guynemer, omdat we daar nog een laatste stukje van het nobele militaire denken konden terugvinden. Guynemers tegenstander ondervond tijdens een luchtgevecht problemen met de motor. In plaats van de Duitse piloot neer te schieten, groette Guynemer hem, en hij vloog weg. Het vechten was toen nog niet volledig geperverteerd.

De aflevering speelt zich dus niet alleen in Frankrijk af, maar ook in de Westhoek?

DEPREZ: Inderdaad. Ons parcours is gebaseerd op het leven van Franse en Belgische wielrenners. Het heeft ook te maken met het feit dat de vijfde etappe van de Tour dit jaar in Ieper start, vandaar dat er ook beelden van de Westhoek worden getoond. De laatste keer dat de Tour voor de oorlog doorging, was ook in 1914, precies honderd jaar geleden. Een deel van de renners bevond zich een paar maanden later al in de loopgraven van de Westhoek. Het is erg pijnlijk dat mensen met een groot sportief talent moesten sneuvelen.

Waarom ging Karl Vannieuwkerke deze keer met jou op pad en niet met Bart Van Loo?

DEPREZ: Karl en ik zijn allebei jongens van de Westhoek. De oorlog was dan ook zeer aanwezig in onze jeugd. Daarnaast maak ik momenteel een voorstelling over de Eerste Wereldoorlog, dat heeft er ongetwijfeld ook mee te maken. De concrete aanleiding voor mij was de heraanleg van mijn tuin, waarvoor grond uit Diksmuide werd gebruikt. In die grond vonden we een obus. Ik ben op dit ogenblik volop aan het opzoeken. Ik ben verre van een WO I-expert, maar wel een enthousiaste dilettant!

ASTRID DUPUIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content