AVE, SIR SCOTT – Akkoord, het heeft minder lang geduurd dan bij zijn historische tegenhanger, maar ook het Rome van Ridley Scott is niet in één dag gebouwd. En al evenmin in één dag deftig op blu-ray gezwierd.

Ridley Scott

VS, 2000

Universal/blu-ray

Film: ***

Extra’s: ***

Dit is al de tweede blu-rayrelease van Scotts Gladiator, een Romeins spektakel over de strijd tussen de tot slavernij veroordeelde generaal Maximus (Russell Crowe) en de nieuwe keizer Commodus, een corrupte machtswellusteling die Joaquin Phoenix met zichtbaar plezier vertolkt. De eerste, in 2009, had aanvankelijk te veel digitale ruisonderdrukking en was te onscherp aan de randen. In sommige beelden waren ook per ongeluk bogen en speren weggegomd. En dat allemaal omdat iemand – hij voedert nu tijgers in een werkkamp in Siberië – een gedateerde oude master in plaats van de nieuwe gebruikt had. Het regende klachten van diehardfans. De blaam op het blazoen van Scott diende gewist, en er kwam al snel een nieuwe oplage van die release – het slechte filmschijfje kon je inruilen.

De nieuwe uitgave – opnieuw met de juiste master – van dit met vijf Oscars bekroonde epos maakt deel uit van de golf ‘digibooks’ die Universal bij zijn honderdste verjaardag uitbrengt in de Collector’s Series. Veel verschil met de andere extra’s op de vorige uitgaven, zowel de blu-ray als de dvd, is er niet. Behalve de bioscoopversie, met Scotts uitstekende audiocommentaar, vind je op de twee schijfjes ook de extended version terug, die 16 minuten langer is. Verder een hoop trivia, weetjes en de onvermijdelijke geschrapte scènes. Een van de hoogtepunten blijft Strength and Honor: Creating the World of Gladiator, een documentaire van drie uur waarin het productieproces van dit stoere Hollywoodspektakel nauwkeurig uit de doeken gedaan wordt. Het enige grote verschil met vorige uitgaven is een fraai geïllustreerd boekje van 36 bladzijden met opnieuw veel trivia, weetjes en exclusieve foto’s.

Grandeur is altijd al essentieel geweest voor megasandalenepen, zoals Spartacus, Ben-Hur en The Fall of the Roman Empire. Het zijn niet toevallig films die Scott inspireerden voor dit met kloeke panache vertelde verhaal dat soms, ook al rollen er peplum-gewijs hoofden, de proporties van een Grieks drama aanneemt. Als je al die extra’s overloopt, is dat misschien nog wat het meest indruk maakt: zien en begrijpen hoe Scott erin geslaagd is om dat oude Rome met het Colisseum zo zinderend opnieuw tot leven te wekken met een relatief bescheiden budget, van 106 miljoen dollar.

LUC JORIS

Partner Content