Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

BELPOP TILL YOU DROP – We begrijpen dat u dezer dagen helemaal wordt opgeslorpt door de keuze van de Belgische inzending voor het Concours der Nepotisme, pardon, het Eurovisiesongfestival. Maar toch willen we u even attent maken op enkele andere musicerende Belgen die óók uw aandacht verdienen.

Plan Your Escape TV Records / Bang – rock

We hadden nog zo gezworen ons van communautaire clichés te onthouden, maar in dit geval kunnen we er niet onderuit: Girls In Hawaii zijn een stelletje profiterende Walen. Een stelletje van Grandaddy profiterende Walen, meer bepaald. Zo verwant klinkt hun psychedelische droompop aan die van Grandaddy en zo akelig dicht benaderen de stemmen van Antoine Wielemans en Lionel Vancauwenberge de van melancholie doordrenkte tenor van Jason Lytle dat het soms een beetje creepy wordt.

Maar het zestal uit Braine L’Alleud – van Bart De Wever moeten we Eigenbrakel schrijven – komt daar ongestraft mee weg. Wat zeggen we? Nu het Californische baardenclubje al drie jaar wijlen is, zijn we zelfs blij dat Girls In Hawaii de opvolging verzekert. Ook op Plan Your Escape, de opvolger van het vier jaar oude From Here To There, wordt veelvuldig bij Grandaddy om het hoekje geloerd. Sun Of Sons, waarin behalve The Beach Boys en The Beatles ook een flard uit The Crystal Lake komt voorbijgewaaid, had op The Sophtware Slump kunnen staan. Dito voor Fields Of Gold, dat ergens halverwege Keltische horizonten besluit te verkennen, en Shades Of Time, waarin een lieflijke folkriedel het opneemt tegen een klatergouden xylofoonwijsje.

En er vallen nog wel een paar voor de hand liggende invloeden aan te wijzen. Opener This Farm Will End Up In Fire heeft bijvoorbeeld met Belle And Sebastian in bed gelegen, terwijl de stomende countryrocker Grasshopper schalks naar Calexico lonkt. Daarna lijkt de plaat helaas drie nummers lang te verdrinken in een bad van ijle psychedelica en naar The Flaming Lips knipogende klanktapijten. Tot we plots de heerlijke janglepop van Summer Storm in het gezicht gemikt krijgen en slot- en titelnummer Plan Your Escape ons ook nog eens fijntjes aan de minimalistische kwaliteiten van Girls In Hawaii herinneren.

Ga vooral massaal tot de aanschaf over: u haalt niet alleen een muzikaal meesterwerkje in huis, maar zorgt met-een dat er weer zes Walen minder van een uitkering moeten leven!

DownloadtipS

* Sun Of The Sons

* Grasshopper

* Summer Storm

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content