23.55 – CANVAS

Gimme Shelter wordt wel eens de beste rock-‘n-rolldocumentaire aller tijden genoemd. Paradoxaal genoeg heeft die eretitel minder te maken met de muzikale verdiensten van de film dan met de achtergrond waartegen hij gemaakt is. In Gimme Shelter staat immers ’the day the sixties died’ centraal, die fatale dag begin december 1969 toen een gratis concert van The Rolling Stones ontaardde in chaos en vier mensen stierven. Een toeschouwer werd neergestoken door Hell’s Angels, de beruchte motorbende die was ingehuurd om de veiligheid op het evenement te verzorgen. Nauwelijks enkele maanden nadat op Woodstock de hippiegeneratie haar ‘summer of love’ had gevierd, sneuvelden de idealen van vrede en broederlijkheid en werd de ‘flower power’ begraven.

Documentairemakers David en Albert Maysles waren door The Rolling Stones ingehuurd om opnames te maken van hun tournee door de VS in 1969. Eigenlijk moest Gimme Shelter dus een doordeweekse concertfilm worden, maar door de tragische gebeurtenissen op het einde van de tournee draaide dat helemaal anders uit. Die ’twist of fate’ wordt je meteen in het gezicht gegooid. De film opent met beelden van het Stones-concert in Madison Square Garden in New York, maar switcht daarna naar de montagekamer, waar de groepsleden zitten te luisteren naar de radioverslaggeving over het drama aan de Altamont Speedway. Daarna gaat het voortdurend heen en weer tussen livebeelden (onder meer van Tina Turner, die in het voorprogramma van The Stones stond) en footage van de voorbereidingen op het gratis concert.

Eigenlijk toont Gimme Shelter vooral hoe amateuristisch die voorbereidingen waren. Niemand had er een idee van hoeveel mensen er zouden komen (het waren er uiteindelijk 300.000), of de plaats van het gebeuren wel geschikt was (Altamont was niet de eerste keuze) en hoe de veiligheid gegarandeerd moest worden. Kortom: de ramp was perfect te voorspellen en dat is eigenlijk – meer dan de wazige beelden van de steekpartij zelf – nog het meest schokkende aan de film.

Rare Streken: De Nijl Driedelige BBC-serie over de meest tot de verbeelding sprekende rivier ter wereld (20.50 – Canvas) l Grey’s Anatomy Voorlopig laatste afleveringen van de Amerikaanse ziekenhuisreeks (21.05 – Vijftv) l De Wereld van Tarantino Nieuwe reeks reportages van jonge Vlaamse en buitenlandse reporters (22.20 – Canvas) l The Fight Documentaire over de bokswedstrijd tussen de Duitser Max Schmeling en de Amerikaan Joe Louis, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog (23.55 – Ned3).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content