GEUBELS EN DE IDIOTEN

Iedereen heeft wel een favoriet lichaamsdeel waarin hij zich terugtrekt als de ruis om hem heen te luid wordt. De ene verkiest de navel boven elke andere plek, zeker als in die navel de bedjes militair geordend staan. Anderen zitten graag in hun hoofd. En ja, bij sommigen mag je dat letterlijk nemen. In Geubels en de idioten zit Philippe Geubels gezellig en comfortabel in zijn eigen helrood geschilderde hoofd, geflankeerd door twee idioten, links Sarah Vandeursen, rechts Pedro Elias.

Ooit was het hoofd van Geubels misschien een biotoop waar intellect en spitsvondigheden floreerden – al is daar weinig bewijs voor gevonden – ondertussen is het bij gebrek aan doortastend onderhoud en bijtijds snoeien uitgegroeid tot een wildernis van restafval. De vragen die uit dit zuurstofarme oord opborrelen, lijken nog het meest op de bergen plastic kermisspeelgoed die uit Chinese fabrieken rollen: even lawaaierig en schadelijk voor mens en milieu.

Gelukkig heeft Geubels twee idioten gevonden die bij wijze van afvalverwerking de vragen uit zijn hoofd wieden, met de realiteit toetsen en geheel willekeurig bundelen tot de Wikipedia volgens Geubels. Het resultaat is een cocktail van Mythbusters en Het lichaam van Coppens, stevig afgekruid met een totaal gebrek aan ernst, wetenschappelijke basis of vaderlijke verantwoordelijkheid. Op alle vlakken overbodig, maar ook heerlijk onweerstaanbaar. Niet alleen omdat de vragen die als onwelriekende verteringsgassen uit Geubels ontsnappen lichtjes flirten met de illegaliteit (kun je gratis naar een match van de Rode Duivels gaan kijken? niet zonder dat je in een politiewagen geharkt wordt) maar ook omdat ze heerlijk absurd zijn (kun je iemand met ducktape aan de muur plakken? ja, dat kan). Het heeft minstens een dag geduurd om Vandeursen weer van de betonnen wand waar ze tegenaan plakte te schrapen.

Dwaasheid wordt hilarisch als je ze ernstig neemt. Het is daar waar Elias en Vandeursen opvallend goed in zijn. Hoe irrelevant en zelfs ronduit belachelijk de vragen ook zijn waarmee Geubels door het leven waadt (hoe gaan zeemeerminnen naar de wc? mag je zo veel cola tappen in de Quick als je wilt?) ze zoeken het plichtsbewust, grondig en tot op het bot uit. Vandeursen bindt een ton op haar buik en hult zich in zwangerschapsdoeken, Elias tilt een bidon in een boodschappenwagen en speelt de oude man. Allebei tappen ze in de Quick cola bij tot er iemand stop zegt. Of tot hun ton of bidon vol is omdat er niemand stop zegt. Daar staan ze dan, op de parking, met een lekkende buik en een natte oksel, in zekere zin triomfantelijk, maar ook volslagen idioot.

Geubels zit daar in zijn hoofd zoals hij altijd is. Sommige grappen hoor je als een kudde olifanten aan komen draven. Enige voorspelbaarheid is hem niet vreemd. Maar van alle idioten zijn Elias en Vandeursen waarschijnlijk de beste exemplaren, omdat ze niet eens proberen idioten te zijn. Het klinkt raar, maar het is een compliment.

****, elke donderdag, 21.05, VIER

DOOR TINE HENS

DWAASHEID WORDT HILARISCH ALS JE ZE ERNSTIG NEEMT. HET IS DAAR WAAR GEUBELS EN DE IDIOTEN OPVALLEND GOED IN IS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content