GEUBELS EN DE BELGEN

PHILIPPE GEUBELS aan het werk. ' Ik heb alles laten vallen voor dit programma.'

Donderdag 5/9, VIER

‘Geef die gast een eigen programma’, hoeveel tv-directeurs zouden dat niet geroepen hebben bij het zien van Philippe Geubels? De komiek heeft zijn tijd genomen vooraleer een programma helemaal zelf te dragen. Met Geubels en de Belgen is het nu zover.

‘Ik was meteen te vinden voor het originele format waarop wij ons baseren: John Bishop’s Britain’, aldus Geubels. ‘Ik zag dat het zich leende tot een warm en herkenbaar programma over de typische gewoontes van een nationaliteit. We hebben eerst nog een tijd zitten te bekijken hoe we het programma aan onze stijl konden aanpassen, maar dat bleek eigenlijk niet nodig. Zoals in het origineel doe ik een stand-upshow over hoe wij Belgen zijn, afgewisseld met filmpjes en interviews met een hele diverse verzameling van gewone en bekende Belgen.’

En waar hebben jullie het zo over?

PHILIPPE GEUBELS: We behandelen tal van thema’s: opgroeien, werk, vakantie, eten, sport, liefde en relaties… Telkens vertrek ik vanuit eigen herinneringen en ervaringen, al dan niet fictief. (lacht) Ik bedenk er vervolgens grappen over, ga met de ploeg mee op interview en schrijf ook mee de scripts voor de filmpjes. Een hoop werk, maar geweldig leerrijk en leuk om te doen. Ik heb de voorbije maanden alles laten vallen voor dit programma, het moet echt goed zitten.

Jij gaf samen met Steven Van Herreweghe het zelfrelativerende startschot van VIER vorig jaar. Hoe keek jij daarna tegen de kritiek op de zender aan?

GEUBELS: Ik heb mij vooral op het maken van dit programma geconcentreerd. Persoonlijk vond ik trouwens dat we een goed najaar hebben neergezet. Er zaten verschillende sterke dingen tussen. Ik ben nog altijd blij dat ik kan meeschrijven aan dit verhaal bij VIER en Woestijnvis. Het pleit ook voor beide dat ze ons vooral aan de programma’s hebben laten werken, zonder ons onder druk te zetten.

Was je blij dat je voor dit programma in het land kon blijven, of heb je je reisfobie overwonnen dankzij Dr. Livingstone?

GEUBELS: Absoluut dat laatste, ik zou zo weer willen vertrekken om een reisprogramma te maken. Livingstone in Afrika draaien was echt een openbaring voor mij. Gewoon op de mensen afstappen en zien of er een reportage te draaien valt, dat was een hele belevenis. Al ben ik wel gaan inzien hoe wij als Belgische tv-makers creatief omspringen met weinig middelen. Terug thuis zag ik Joanna Lumley voor een reisprogramma de Nijl afvaren langs krek dezelfde plek waar wij ook waren geweest. Al leek zij zich dankzij al die verschillende camerastandpunten, tot vanuit een helikopter toe, wel in een sprookje te bevinden.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content