Bigmouth strikes again. Maar ditmaal ruikt zijn adem een beetje zuur…

‘Ik heb niets tegen mensen van andere landen, maar hoe meer immigratie er is in Engeland, hoe meer de Britse identiteit verdwijnt. De prijs is dus enorm. Als je naar Duitsland reist, dan is het daar nog altijd Duitsland. Hetzelfde met Zweden. Maar als je naar Engeland komt, heb je er geen idee van waar je bent.’ Het is niet meteen een uitspraak die je zou verwachten van Morrissey, de welopgevoede, gecultiveerde ex-frontman van The Smiths, maar toch komt ze uit zijn mond. Het Britse muziekmagazine New Musical Express deed een interview met hem naar aanleiding van de Love Music, Hate Racismcampagne van het blad, en daarbij stelde de journalist van dienst de muzikant, die al een aantal jaar in Rome en Los Angeles woont, de vraag of hij zichzelf ooit nog terug zag keren naar Groot-Brittannië. En toen nam Morrissey geen blad voor de mond.

Hoewel Morrissey verderop een en ander nuanceert (hij noemt racisme bijvoorbeeld ’te dwaas om los te lopen’), zorgden zijn uitspraken natuurlijk voor heel wat commotie. Het management van de zanger (dat eerst zonder succes had geprobeerd de publicatie tegen te houden) stuurde bovendien een verklaring rond waarin stond dat de ‘eNeMEy’ de woorden van Morrissey moedwillig had verdraaid. Als bewijs haalde men aan dat de journalist Tim Jonze zelf zijn naam van het artikel had laten verwijderen, omdat hij het niet eens was met de inhoud. Meteen werd ook aangekondigd dat NME een proces mocht verwachten.

Vreemd genoeg heeft de journalist inderdaad zijn naam laten verwijderen van het interview, maar niet om de reden die het management insinueerde. In een blog op de website van The Guardian schreef Jonze dat zijn oorspronkelijke stuk veel harder was voor de zanger: hij had bijvoorbeeld geschreven dat Morrissey klonk als een lid van de British National Party (een soort Engelse versie van het Vlaams Belang) als het op immigratie aankwam en dat iemand die zo wereldwijs was als hij, slimmer zou moeten zijn. Omdat NME die observaties eruit haalde, had Jonze – die zegt dat alle uitspraken van Morrissey op tape staan – gevraagd om zijn naam van het stuk te verwijderen. ‘Zeggen dat je woorden misbruikt zijn,’ schrijft Jonze, ‘is het laatste redmiddel voor iemand die te bang is om zich te verdedigen en te koppig om zich te verontschuldigen.’ Maar Morrissey heeft ondertussen ook zelf geantwoord op de site van The Guardian, en houdt vol dat hij door NME in de val is gelokt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content