Als er nieuwe muziek op het internet verschijnt, weet Gerrit Kerremans die wel te vinden – alles voor het werk, nietwaar.

Een functioneel gebruiker, Gerrit K.?

Toch wel, ik zit dagelijks op het internet. Dat kan niet anders als je met muziek bezig bent. Tussen mijn favorieten staan dan ook praktische sites voor online banking, mijn DJ-agenda of Google Maps, maar ook online muzikale naslagwerken.

Welke genieten je voorkeur?

Een klassieker als 3voor12. vpro. nl doe ik regelmatig aan, die heeft echt pionierswerk verricht. Boomkat. com is dé referentie voor alternatieve muziek en independents. Daar kan je trouwens ook muziek kopen.

Waar speur je dan naar nieuwe bands?

Muziek zelf zoek ik vaak via aggregators, sites die alle nieuw geposte mp3’s verzamelen. The Hype Machine, bijvoorbeeld, op hypem. com. Voor Mish Mash check ik ook de remixes op ppelectro. blogspot. com, mashuptown. com en bootiela. com. Heel straf vind ik BBC Sound Index, die registreert welke bands het vaakst op internet worden ingegeven.

Zit je daarnaast ook uren MySpace af te zoeken?

MySpace is een jungle. Er zijn tegenwoordig zoveel bands met een eigen pagina dat zelfs professionals er moeilijk hun weg vinden. Ik denk dat het voor muzikanten zelf wél de ideale manier is om hun kunnen te etaleren en met gelijkgestemde zielen in contact te komen.

Ongetwijfeld download jij enkel legaal. Koop je wel eens andere dingen op het net?

Ik zal inderdaad nooit zomaar een film of serie downloaden. Die koop ik via Amazon. com en dan nog liefst vóór ze hier op televisie komen. Voor legale downloads wend ik me tot beatport. com, voor vinyl tot juno. co. uk. Als je binnenkort een hotel moet boeken, surf je het best eens naar booking. com met zéér voordelige prijzen.

Heb je behalve je draaitafels nog hoogtechnologische snufjes in huis?

Ik ben het typevoorbeeld van de ‘early adopter’. Ik hou enorm van nieuwe snufjes, al word ik sommige ervan snel beu. Maar niet mijn iPhone! Ik was een van de eersten die er op de VRT mee rondliep. Ondertussen heb ik er eentje van de tweede generatie – de eerste heb ik laten vallen – maar het zal niet lang meer duren voor ik me een 3G aanschaf.

Wordt er op de VRT eigenlijk al aan internetradio gedacht?

Gedacht zeker. (lacht) We werken al aan extra content voor onze websites, en intussen brainstormen we ook verder. We weten dat de mogelijkheden groot zijn, zeker naar de liefhebbers van genremuziek toe. Volgens mij ligt de sterkte in een lokale component, iets wat Last. fm niet doet.

Deze zomer staat VRT-muziekcoördinator Gerrit Kerremans achter de draaitafels van De Grote Peter Van de Veire Love Show. Samen maken ze onder meer Crammerock (5/09) en Pukemarock (19/9) onveilig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content