GEORGE HARRISON **

Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Early Takes – Volume 1

Folkpop

USM / Ume

WAT?

In 2009 ontbood Olivia Harrison de zoon van Beatlesproducer George Martin op haar landgoed. Of hij eens wilde luisteren naar wat haar overleden echtgenoot zoal in de familiekluis had achtergelaten? Giles Martin, zelf óók producer, kreeg tientallen ruwe opnames en demo’s van George Harrison te horen en maakte een inwendig sprongetje. Fast forward naar 2012: naar aanleiding van Living In The Material World, de recente documentaire van Martin Scorsese over de betreurde Beatle en Traveling Wilbury, laat Giles Harrison ons naar dat onuitgegeven materiaal meeluisteren. Early Takes – Volume 1 bundelt tien demo’s en muzikale schetsen die Sjors in de jaren zeventig opnam. Verwacht geen grote verrassingen: zes songs kennen we in hun afgewerkte versie al van Harrisons driedubbelelpee All Things Must Pass, waaronder I’d Have You Anytime, My Sweet Lord en de titeltrack, twee songs zijn ons bekend van Thirty Three & 1/3, en The Light That Has Lighted The World kennen we van de plaat Living In The Material World. Fraaie bonus evenwel is de puike Dylancover Mama, You’ve Been On My Mind.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Er waren er natuurlijk die George Harrison in de jaren zeventig graag mochten verslijten voor een esoterische vegetariër met een fascinatie voor sitars en ukeleles, maar in de seventies waren lovende kritieken veeleer de norm. Rolling Stone in 1971 bijvoorbeeld over All Things Must Pass: ‘The production is of classic Spectorian proportions, (…) the music of mountain tops and vast horizons.’

EN VANDAAG?

Op Early Takes moeten we het stellen zonder de spectoriaanse arrangementen, maar in de plaats krijgen we een intieme Sjors, up close and personal. Voor de nostalgici is de muziek, behalve op cd en digitaal, ook verkrijgbaar op vinyl.

CUI BONE?

Evidente volgelingen zijn Tom Petty en Jeff Lynne, maar ook Big Star en uiteraard Oasis, dat de titel van zijn grootste hit zelfs aan de Harrisonsoundtrack Wonderwall Music ontleend heeft. Recentere Harrisonmomenten: Wings On Me op de laatste Novastar en You Never Know van Wilco.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content