Gent-West

De hoofdzakelijk vrouwelijke topcast van GENT-WEST, met onder meer gedetineerde RUTH BECQUART (vooraan in het midden).
Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Vanaf zaterdag 1/4 in Play More

Netflix werpt in juni al het vijfde seizoen van Orange Is the New Black, de hitserieover het leven in een Amerikaanse vrouwengevangenis, en nu lijken ook Telenet en Vier een graantje van de hype rond Piper Chapman en haar criminele vriendinnen te willen meepikken. Het Vlaamse antwoord op die reeks heet Gent-West en is een remake van het Australische gevangenisdrama Wentworth. Met onder meer Gilda De Bal, Els Olaerts en Evelien Bosmans pakt de serie uit met een indrukwekkende vrouwelijke cast.

Ruth Becquart kruipt in de huid van hoofdpersonage Veronique Dockx. Nadat Veroniques stoppen doorslaan door het terreurbewind dat haar echtgenoot binnenskamers voert, belandt ze in de celblokken van Gent-West op verdenking van poging tot doodslag. Tijdens haar eerste dagen in de gevangenis merkt ze al snel dat ze het ook daar zwaar te verduren zal krijgen.

Hoe heb je je voorbereid op deze behoorlijk zware rol?

RUTH BECQUART: Ik ben gaan praten met een vrouw die in de gevangenis van Antwerpen heeft gezeten en iets gelijkaardigs heeft meegemaakt als mijn personage. Luisteren naar haar relaas was behoorlijk heftig, want je krijgt ineens een gedetailleerde inkijk in het gevangenisleven. Ze was in mijn ogen ook een heel normale vrouw die helemaal niets crimineels of marginaals had, maar door omstandigheden in de Begijnenstraat was beland.

Tussen realiteit en fictie zit natuurlijk een wereld van verschil.

BECQUART: Daarom besloot ik ook om me te focussen op isolement en eenzaamheid. Binnenkomen in een gevangenis geeft je echt een afschuwelijk gevoel. Tijdens de eerste weken van de opnames heb ik me heel erg op mezelf gericht om ervoor te zorgen dat we niet een té leuk groepsgevoel creëerden. Ik wilde me eenzaam voelen. Door de fijne collega’s was een toffe sfeer echter onvermijdelijk. Gelukkig was het decor zo realistisch dat je vrijwel meteen depressief werd. (lacht)

Wat trok je aan in het script?

BECQUART: Ik heb lang getwijfeld of ik de rol wel zou spelen. Meedoen aan commerciële dingen of in een remake, is dat wel oké? Maar ik was zo ontroerd door het personage en haar situatie. Beeld je eens in dat dat jou overkomt! Ik werd er heel intuïtief door geraakt. Gent-West verschilt ook enorm van de originele serie, terwijl de Nederlandse remake bijna een exacte kopie is van het Australische origineel. Dat vond ik heel belangrijk.

Zou Ruth Becquart het uithouden in Gent-West?

BECQUART:(beslist) Nee. Alhoewel… Ik weet het eigenlijk niet. Ik sta er altijd van versteld hoe sterk een mens kan zijn tijdens existentiële crisismomenten. Hoe dan ook: van je vrijheid beroofd worden, is echt een gruwelijke straf. Het maakt de ziel van mensen kapot. Ik denk trouwens dat heel wat vrouwen onterecht vastzitten, en dat ze zelf vaak slachtoffers zijn, die misdaden pleegden in naam van een man. Enfin, niet allemaal, hé. Sommige gedetineerden hebben het ook echt verdiend.

JORIK LEEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content