GENE CLARK WITH THE GOSDIN BROTHERS

GENE CLARK had alles: de songs, de looks, de pech.

WAT?

Veel lieden hebben onthouden dat countryrock is begonnen bij Bob Dylan, The Byrds of The International Submarine Band van Gram Parsons, al naargelang de nuancering van de bron. Dat is tenminste iets. Maar verliezers schrijven zelden geschiedenis. Gene Clark had alles: de songs, de looks, de visie, de pech.

GEPREZEN OF VERGUISD?

Als leadzanger én hoofdsongschrijver van The Byrds tussen 1964 en 1966 was het voor een aanzienlijk deel aan Clark te danken dat de gevleugelde vrynden zich de Amerikaanse Beatles mochten noemen. De egoclash tussen Roger McGuinn en David Crosby joeg de veel minder assertieve Clark evenwel op het solopad. Dat leek op basis van dit eerste werk (waarvoor hij de verdienste al te genereus deelde met de uit de country geplukte achtergrondzangers Vern en Rex Gosdin) omzoomd met rozen en ander welriekend bloeisel. Elf puike songs, eigenhandig door Clark geschreven, die weliswaar nog wat weifelen tussen psychedelica, orkestpop (arranged and conducted by Leon Russell) en, inderdaad, countryrock. Toch mocht Gene Clark with the Gosdin Brothers zich terecht in lovende recensies verheugen. Alleen verscheen het ding precies in dezelfde februariweek van 1967 waarin The Byrds Younger Than Yesterday aandroegen. ‘Overvleugelen’ is hier het toepasselijke werkwoord. Een commerciële flop dus, en nog wel de eerste in een reeks. Dat was des te ongelukkiger omdat Clark hierna alleen maar betere platen ging maken: volbloed country- en bluegrassrock op The Fantastic Expedition of Dillard & Clark (1968), meditatieve americana op White Light (1971) en de overweldigende kristallisering van al zijn kunnen op het meesterwerk No Other (1974).

EN VANDAAG?

Clark stierf in 1991, amper 46, dus zelfs de laattijdige rehabilitatie van zijn oeuvre – covers door onder meer This Mortal Coil, Soulsavers met Mark Lanegan, of Alison Krauss en Robert Plant – heeft hij nooit mogen meemaken. En de herinnering blijft: voor de veertigste verjaardag van No Other voerden leden van onder andere Grizzly Bear, Fleet Foxes, Beach House en The Walkmen die plaat in haar geheel op.

CUI BONO?

Of Gene Clark nu de allereerste countryrocker was of niet, ach wat. Zolang maar geweten is dat de chronisch melancholische, en in de tweede helft van zijn leven vaak depressieve Clark de mogelijkheden van die combinatie inzag vóór The Byrds (met Sweetheart of the Rodeo), The Flying Burrito Brothers en vooral de Eagles met de pluimen gingen lopen.

GENE CLARK WITH THE GOSDIN BROTHERS ****

Gene Clark with the Gosdin Brothers

countryrock

Music on Vinyl

KURT BLONDEEL

Partner Content