GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2006

21.05 – VT4

Niet enkel politici hebben het druk in verkiezingstijd, ook journalisten zullen dezer dagen weinig hun bed zien. Zij hoeven wel geen ontelbare handjes te schudden, maar hebben de zware taak het Belgische volk juist te informeren. De verkiezingswedloop is al even aan de gang en met de meet in zicht persen de zenders er nog een sprintje uit met enkele nieuwe programma’s.

De dagelijkse uitzendingen:

Verkiezingsblok (VTM, in Het Nieuws). Elke dag neemt de Nieuws-redactie een Vlaamse provincie onder de loep. Ze gaat op zoek naar de grootste kanshebbers, de belangrijkste uitdagingen én de boeiendste stad. Daar houdt ze dan de laatste peilingen. Michaël Desmet mag afronden met een stukje Klein Vlaanderen waarin opmerkelijke faits divers aan bod komen.

TerZake 06 XL (Canvas, 20.15). De naam zegt het zelf: elke dag een extra lange aflevering van Canvas’ bekendste duidingsprogramma. Siegfried Bracke en Kathleen Cools ontvangen politici, opiniemakers en kiezers om uit te zoeken waar deze verkiezingen nu werkelijk om draaien. Daarnaast laten ze reporters verslag uitbrengen van de strijd in de straat.

Woord tegen Woord (Eén, 22.30). Maar liefst drie vrouwen staan paraat om de hevigste tegenstanders tegen elkaar uit te spelen. Goedele Wachters, Goedele Devroy en Annelies Beck trekken elke dag naar een andere provinciehoofdstad en laten er de kandidaten debatteren over wat Vlamingen volgens de ZegNuZelf-enquête écht belangrijk vinden.

En als ultieme bekroning de eenmalige uitzendingen:

Het Ultieme Debat (VTM, Zaterdag 7/10, 22.40). Onder het waakzame oog van Stef Wauters en Pol Van Den Driessche mogen de lijsttrekkers van ’t Stad nog een laatste keer hun zegje doen, en wel van op het Schoon Verdiep zelve.

De Verkiezingsshow (Eén, Zondag 8/10, 12.00). Met livegesprekken, verrassende reportages en voortdurende updates van de stemresultaten wil de VRT u twaalf uur lang aan het scherm gekluisterd houden. ’s Avonds leidt Siegfried Bracke het Kopstukkendebat waarin winnaars en verliezers hun eerste conclusies trekken.

Verkiezingszondag (VTM, Zondag 8/10, 13.00). Ook VTM wijdt – met enkele onderbrekingen voor o.m. De Pfaffs en Dancing on ice – de hele zondag aan de uitslag van de stembusgang en keert zelfs nog terug naar Antwerpen voor een laatste debat.

Ghost of Mars * John Carpenter, VS 2001. Een koloniale gevangenispost op de rode planeet anno 2176 krijgt af te rekenen met duistere krachten en kannibalistische zombies. Gelukkig zijn er gangstarapper Ice Cube en Pam Grier om verder onheil te voorkomen in deze retropulpactiefilm vol metal, B-dialogen en referenties naar Carpenters eigen werk, van Assault on Precinct 13 tot The Thing (VT4 – 22.15) Pas de repos pour les braves ** Alain Guiraudie, FR 2003. Provinciale ennui krijgt een aparte, licht filosofische invulling in deze atypische en van absurditeit, nonsens en surealisme doordrongen komische dorpskroniek met een vleugje Tati. Een voorbeeld van de recente nieuwe stroming van Franse cineasten die films maken vanuit een sterke regionale achtergrond (23.40 – Arte) Dog Day Afternoon **** Sydney Lumet, VS 1975. Grimmige, klassieke New Yorkse thriller met een magnifieke Al Pacino als de homoseksuele bankovervaller Sonny die dollarbiljetten wil om de seksoperatie van zijn lief te betalen. Pacino’s tweede samenwerking met Lumet na Serpico is evengoed een hekeldicht op het mediacircus als het door waar gebeurde feiten geïnspireerde, donker komisch portret van een verwarde, wanhopige antiheld (00.45 – BBC1) TerZake XL In de week voor 8 oktober ontvangen Siegfried Bracke en Kathleen Cools politici, opiniemakers en kiezers in hun studio (20.00 – Canvas) Het Proces van Auschwitz Documentaire over een van de belangrijkste processen in de geschiedenis van Duitsland (21.15 – Canvas) Woord tegen Woord Debatprogramma in de aanloop naar de verkiezingen, gepresenteerd door Goedele Devroy, Goedele Wachters en Annelies Beck (22.10 – één).

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content