Geiger

Eerste zin De koffiekopjes van het Royal Copenhagen-servies stonden nog op tafel met wat restjes op de bodem, de taartschaal was leeg en de sapglazen ook.

Wanneer Agneta op een middag een telefoontje krijgt, pakt ze een revolver, schiet haar man Stellan dood en slaat op de vlucht. De politie zoekt de moordenaar in het verleden van de vijfentachtigjarige Stellan, die in de jaren zeventig en tachtig bevriend was met iedereen die belangrijk of beroemd was in Zweden en ver daarbuiten én een ongezonde fascinatie voor tienermeisjes had. De enige die het spoor van Agneta volgt, is politievrouw Sara Nowak. Ze kwam als kind voortdurend over de vloer van de Bromans en kent het gezin beter dan wie ook.

Gustaf Skördeman dook voor zijn debuut in het rode verleden van Zweden, dat tijdens de Koude Oorlog zowel het Oosten als het Westen te vriend wilde houden. Zijn uitgangspunt is dat er nog steeds heel wat spionnen in Zweden actief zijn en dat die tot in de hoogste rangen van de maatschappij zijn doorgedrongen. Dat zorgt voor een explosieve cocktail van moorden en verraad, waarin de hoofdpersonages een strijd op leven en dood voeren om WO III te beginnen of te voorkomen. Skördeman biedt een fascinerende blik op de strijd tussen het vrije Westen en het communistische Oosten, die vandaag in een andere verpakking, met andere hoofdrolspelers en wapens, nog altijd wordt gestreden.

Geiger ****

Gustaf Skördeman, Cargo (oorspronkelijke titel: Geiger), 428 blz., ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content