Stand-up comedian

Wegens groot succes is van de eindejaarsshow ‘Geert Hoste Dwars’ een extra vorstelling voorzien in het Casino van Oostende op 14/3. Info en tickets: tel.059-70 76 18.

Nog wat televisie gezien de jongste tijd?

Ja, natuurlijk. Geert Hoste Histories op Canvas en Geert Hoste Verdorie! op VT4 ( grinnikt). Daar kijk ik naar om te analyseren, zoals vaak, als ik tv kijk. Het is zelden ontspanning voor mij. Naar het journaal kijken is voor mij bijvoorbeeld een noodzakelijk kwaad.

Kijk je naar de nieuwe reeks van ‘FC De Kampioenen’ en het nieuwe programma van Herman Van Molle?

Naar FC De Kampioenen kijken is moeilijk, omdat ik dan op het podium sta. Maar als het in de zomer opnieuw wordt uitgezonden, en ik zap langs, dan moet ik lachen. En ik ben een grote fan van Herman Van Molle.

Wat vind je van Sergio als presentator?

Sergio is geen presentator. Hij is een totaalpakket. Kaviaar met pruimen heb ik nooit gezien, maar ik heb Sergio weleens privé ontmoet. Ik heb toen van begin tot einde gelachen. Het is gewoon een erg geestige man. Over Sergio geen kwaad woord.

Volgens sommigen is de kwaliteit van de Vlaamse humor op televisie bedroevend.

Tja, en wie zegt dat? Journalisten? Wel, ik vind het niveau van de journalistiek soms ook bedroevend. Kijk, humor is mijn vak. Net zoals een onderwijzer kan zeggen van andere onderwijzers of ze goed zijn of niet, kan ik dat zeggen van andere komieken. En mijn conclusie is dat het heel goed meevalt met het niveau van de Vlaamse humor. Die is zeker even goed als de door velen geroemde Britse humor.

Je hebt toch niets tegen Britse humor?

Nee, zeker niet. Maar velen spreken erover zonder te weten waar ze het over hebben. De generatie van Ben Elton en Rowan Atkinson ligt een hele tijd achter ons. Van Amerikaanse series geniet ik tegenwoordig veel meer. In Frasier en Seinfeld herken ik me beter.

Je was niet helemaal tevreden over het resultaat van ‘Geert Hoste Histories’. Waarom niet?

Omdat ik in het theater alles onder controle heb en op televisie niet. Als ik een zin schrijf voor mijn show, zal die in het theater ook letterlijk zo worden gebracht. Op televisie moet dat nog langs een filter van andere creatieve mensen passeren. Daardoor wijkt het af van wat ik oorspronkelijk in gedachten had. Dat is nu eenmaal televisie. Maar Canvas juicht en heeft al gevraagd naar een nieuwe reeks.

Maar ik las dat je maar voor de helft tevreden bent over deze reeks.

Dat klopt, maar er zitten ook dingen tussen waar ik enorm tevreden over ben. Je krijgt bijvoorbeeld een vernieuwende, levendige manier om een stand-up te brengen op televisie, dankzij de flitsende montage. Ook de muziek en de timing ervan is zeer goed. En tenslotte is het ook humor die inhoudelijk over iets gaat. Dat zijn volgens mij drie dingen die origineel zijn voor Vlaanderen.

Je kunt in je eindejaarsshow niet om 11 september heen. Hoe pak je dat aan als komiek?

Ik vind het geen probleem om daar grappen over te maken. Ik lach alleen niet met de slachtoffers, dat doe ik nooit in mijn voorstellingen. Mensen die uit brandende WTC-torens springen: daar valt niet mee te lachen. Mensen komen naar mijn programma kijken om zich een avond te amuseren: dingen die geen leuke associaties oproepen, vermijd ik dus. Ik zal bijvoorbeeld geen grap maken met het woord borstkanker erin. Vijftig procent van mijn toeschouwers zijn vrouwen, en borstkanker is iets dat door hun hoofd spookt.

Je vader is onlangs overleden. Hoe moeilijk is het dan om nog grappen te zitten maken voor je eindejaarsshow?

Even moeilijk als voor iemand die opnieuw aan de lopende band moet gaan werken. Het is voor iedereen even hard. Ik ga niet zeggen dat het op zo’n moment makkelijk is om aan humor te doen. Maar het leven gaat verder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content