‘Waarom zou een normaal, gezond koppel willen meedoen aan een programma als dit’, vroeg Véronique De Kock zich af tijdens de eerste afleve-ring van UnderCover Lover. Ja, waarom eigenlijk? Nog meer dan Temptation Island lijkt de nieuwe verleidingsshow van VT4 een geheide manier om niet alleen je relatie naar de knoppen te helpen maar jezelf ook nog op te zadelen met een vijand voor het leven. Het opzet: zes mensen met een vaste partner – drie mannen, drie vrouwen – brengen twee weken door tussen een groep welgeschapen vrijgezellen op een afgelegen strand in Thailand. Daar moeten ze de anderen ervan overtuigen dat ze eigenlijk ook ongebonden door het leven stappen en de beste manier om dat te doen is zich overgeven aan een orgie van zon, zee, party’s en veel alcohol. Terwijl hun wederhelften de esbattementen van op veilige afstand kunnen volgen dankzij met gulle hand verstrekt videomateriaal.

Het antwoord op de vraag van De Kock is simpel: koppels die normaal en gezond zijn dóen niet mee aan dit soort programma’s. De motivatie van de duo’s die zich wel hebben ingeschreven, is al even eenvoudig: geld. Wie het toneelstukje het langst kan volhouden, verlaat Bikini Beach 100.000 euro rijker, geld waarmee hij of zij grootse toekomstplannen kan verwezenlijken. Diezelfde toekomst die ze veertien dagen lang op het spel zetten. ‘Kies je voor het geld of de liefde?’, zo klinkt het elke week bij de start van het programma en de twaalf deelnemers geloven er rotsvast in dat ze na afloop met beide naar huis terug kunnen keren.

Om dat te bereiken legden de duo’s voor hun vertrek een paar grenzen vast en bepaalden ze hoe enthousiast de zogenaamde vrijgezellen zich in hun rol mochten inleven. Het werd meteen duidelijk: veel method acting zou er niet aan te pas komen. Zoenen mocht nog net, tongzoenen was volledig uit den boze. Een massage kon, maar dan ’tot op een bepaalde hoogte’, zoals een deelnemer het uitdrukte, al leek ’tot op een bepaalde laagte’ een betere woordkeuze. Voor de rest viel ook op dat de Vlaming er zelfs na ettelijke seizoenen Temptation Island nog altijd in slaagt om nieuwe omschrijvingen voor ‘seks’ te verzinnen. Bij één koppel waren ‘alle naakte activiteiten’ verboden, een ander maakte daar ‘alle handelingen waar geslachtsdelen bij te pas komen’ van – het leek wel alsof ze in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan het onderhandelen waren.

De resoluties bleken al vlug dode letter toen de zes pseudosingles aankwamen in Thailand en onderworpen werden aan een troep fotomodellen, een sloot tequila en de verdorven geesten van de programmamakers. Eén koppeltje had vooraf bijvoorbeeld besloten dat het bed delen met iemand van het andere geslacht een brug te ver was. En wat kwam Véronique De Kock doodleuk vertellen toen de koffers goed en wel uitgeladen waren? Dat er in het resort helaas te weinig kamers ter beschikking waren – overboekt waarschijnlijk, wie zal het zeggen – en dat iedereen een kamer moest delen. Met iemand van het andere geslacht natuurlijk. Dat leverde al meteen leuke beelden op voor het thuisfront. Ook de andere grensconflicten van de pseudosingles werden netjes geregistreerd en doorgeseind naar de zogenaamde Partner Villa, waar het de zes achterblijvers stilaan begon te dagen dat een deelname aan UnderCover Lover misschien niet het beste idee van hun leven was geweest. ‘Nu moet ik haar delen met iemand anders voor geld’, zei één man, zichzelf vervloekend dat hij daar niet dieper over had nagedacht. Toen het moment van de eerste eliminatie kwam, hoopten de vrouwelijke partners allemaal vurig dat hun geliefde naar huis zou worden gestemd.

UnderCover Lover is nauwelijks het bekijken waard, maar heeft wel één verdienste: misschien dat, als er een tweede seizoen gemaakt wordt, er daadwerkelijk niemand meer wil meedoen.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content