FILM VAN GOUD My, my, hey, hey! Regisseur Jonathan Demme tilt de concertfilm naar nieuwe hoogten met het muzikale portret van zijn goede vriend Neil Young.

Neil Young *

HEART OF GOLD

PARAMOUNT

We doen het niet vaak en we schikken er geen slechte gewoonte van te maken, dus u moet het ons maar met bekwame spoed vergeven. Maar heel af en toe horen of zien we iets dat zo bijzonder is dat we vrienden, kennissen en volslagen onbekenden zouden dwingen om ernaar te luisteren of te kijken, hetzij door ze te gijzelen, hetzij door ze emotioneel te chanteren, hetzij door ze min of meer liefdevol te martelen, hetzij door er in een recensie in dit prachtblad vijf sterren aan te geven, en er meteen bij te schrijven dat het er in een rechtvaardige wereld zes, zeven of misschien wel acht of negen waren geweest. Meesterwerken als Berlin van Lou Reed, bijvoorbeeld, of Histoire de Melody Nelson van Serge Gainsbourg, of Horses van Patti Smith, of Bubblegum van Mark Lanegan. Of sublieme dvd’s à la How The West Was Won van Led Zeppelin, Scorseses sublieme Dylandocumentaire No Direction Home of – u voelde ‘m komen – de fabuleuze concertfilm Heart Of Gold die regisseur Jonathan Demme ( Philadelphia, Silence Of The Lambs) vorig jaar draaide naar aanleiding van de zestigste verjaardag van zijn goede vriend Neil Young.

Heart Of Gold werd opgenomen in het legendarische Ryman Auditorium in Nashville, waar Young eind vorig jaar na een levensbedreigende operatie zijn nieuwe plaat Prairie Wind voorstelde aan een schare trouwe fans. De rocklegende wordt op het podium bijgestaan door countryster Emmylou Harris en zijn echtgenote Pegi Young, en speelt naast het beste uit Prairie Wind ook klassiekers als The Needle And The Damage Done, Old Man, The Painter, Heart Of Gold en Harvest Moon. Anders dan andere regisseurs kiest Jonathan Demme niet voor panoramische podiumshots, maar neemt hij close ups van de muzikanten, zoals hij ook al deed in zijn legendarische concertfilm Stop Making Sense over Talking Heads. Het zorgt voor een schaamteloze en onsentimentele registratie, en maakt van Heart Of Gold een muzikaal portret veeleer dan een concertfilm, over een muzikant die gitaar en piano speelt met zijn ziel veeleer dan met zijn vingers.

Heart Of Gold is veruit de indrukwekkendste concertregistratie die we ooit zagen, van een van de weinige muzikanten die de titel van legende écht verdienen. Als u dit jaar één muziekdvd koopt, laat het dan deze zijn.

Wouter Van Driessche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content