Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De HBO-dramareeks The Leftovers is geknipt voor de fans van Lost, of toch een deel ervan.

Snelle vraag: hoe staat u tegenover Lost? Doet alleen die titel uw bloed al koken? Hebt u een paar jaar geleden driftig een berg YouTube-filmpjes over de onopgeloste vragen rond het mysterieuze eiland gedeeld op sociale media, en denkt u nu nog altijd weemoedig terug aan de tijd die u hebt verspild aan de zes seizoenen van de reeks? Dan is het HBO-drama The Leftovers hoogstwaarschijnlijk niets voor u. Vond u de bovennatuurlijke elementen in Lost daarentegen niet het belangrijkste, en zag u de eilandserie eerder als een (weliswaar net iets te lange) meditatie over gemiste kansen, verbondenheid en de grote en kleine drama’s in een mensenleven, dan is deze reeks op zijn minst ook een blik waard.

De link met Lost is niet toevallig, want The Leftovers komt uit de koker van een van de bedenkers van die reeks, Damon Lindelof, al baseerde die zich wel op een boek van Tom Perrotta. En net zoals Lost en al die ‘high concept-drama’s’ die in zijn slipstream op tv verschenen (Flashforward, Jericho, The Event…) trapt The Leftovers af met een bizarre gebeurtenis die het leven van de hoofdpersonages overhoophaalt: twee procent van de wereldbevolking gaat plots op in het niets – baby’s verdwijnen uit hun autostoeltjes, auto’s rijden op elkaar in omdat een bestuurder weg is en huilende kinderen roepen om hun verdwenen vader.

Antwoorden op wat er precies gebeurd is, hoef je niet meteen te verwachten – de serie springt na de openingsscène niet voor niets drie jaar vooruit in de tijd, wanneer de situatie weer enigszins genormaliseerd is. Zoals de titel zegt, draait The Leftovers niet om diegenen die verdwenen zijn, maar over de mensen die zijn achtergebleven. Zoals Kevin Garvey (Justin Theroux), een politiechef die de orde probeert te bewaren in de kleine stad Mapleton en ondertussen met lede ogen toeziet hoe zijn vrouw wordt gebrainwasht door een van de vele sektes die na de verdwijningen zijn ontstaan. Of priester Matt (Christopher ‘Dr. Who’ Eccleston), die zijn eigen kijk op de gebeurtenissen luid rondbazuint, maar vooral vaak in elkaar geslagen wordt.

Er gebeuren heel wat vreemde dingen in The Leftovers, en het is onduidelijk of die iets te maken hebben met de verdwijningen – gezien Lindelofs reputatie zou ik er trouwens geen geld op inzetten dat die ooit helemaal verklaard zullen worden. Maar als drama over gemis en hoe mensen reageren op het verlies van een geliefde is de reeks wel heel genuanceerd en scherpzinnig, en dus enorm geslaagd. Geen nieuwe Lost, en ook niet meteen een nieuwe HBO-klassieker, maar wel het ontdekken waard.

THE LEFTOVERS SEIZOEN 1 ***

Warner Home Video

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content