Toiletten, swastika’s, ontplofte baby’s: is er nog iets waar de goegemeente géén aanstoot aan neemt? Enkele albumhoezen die ook zonder gratuit bloot naar de prullenmand verwezen werden.
The Rolling Stones – Beggars Banquet (1968)
Ook het idee van The Rolling Stones om een foto van een wc met opgelichte bril als albumhoes voor Beggars Banquet te gebruiken, werd door hun platenfirma prompt afgevoerd. In de plaats daarvan kreeg de Stonesplaat met o.m. Sympathy For The Devil een steriele witte cover. Pas bij de heruitgave van Beggars Banquet op cd werd die weer vervangen door het originele artwork.
The Mamas And The Papas – If You CanBelieve Your Eyes And Ears (1966)
De bloemenkinderen van The Mamas And The Papas in een ligbad, naast een niet al te propere wc? Dat leek voor platenfirma MCA geen optie. En dus werden op de eerste persingen van hun debuutplaat If You Believe Your Eyes And Ears, met daarop onder meer California Dreamin’, zowel bad als toilet zorgvuldig weggeretoucheerd.
The Beatles – Yesterday… And Today (1966)
Door uiteenlopend materiaal van verschillende platen samen te harken op één verzamelaar, ‘verminkte’ Capitol hun songs, vonden The Beatles. En dus lieten ze voor de hoes van Yesterday… And Today foto’s maken waarop ze werden bedolven onder bebloede ledematen van schijnbaar ontplofte babylijkjes. Niet grappig, oordeelde Capitol.
The Residents – The Third Reich ‘N Roll (1976)
The Third Reich ‘N Roll is een satirisch conceptalbum waarop The Residents gedurende twee lange medleys een dertigtal rock-‘n-rollklassiekers door de mangel halen. Helaas zag men in Duitsland de al even satirische hoes – met een als gestapo-officier verklede Dick Clarke en een dansende Adolf Hitler – niet zitten en bracht men daar een geheel swastikaloze versie op de markt.
Lynyrd Synryd – Street Survivors (1977)
Soms wordt een groep ingehaald door de harde realiteit. Twee dagen na de release van Street Survivors crashte het tourvliegtuig van Lynyrd Skynyrd, waarbij zangers Ronnie Van Zandt en Steve Gaines om het leven kwamen. De hoes van Street Survivors, waarop de groepsleden omgeven worden door vlammen, werd om voor de hand liggende redenen ingetrokken.
The Coup – Party Music (2001)
The Coup, een Amerikaanse en très antikapitalistische hiphopband, ontwierp in 2001 een hoes waarop het economische hart van New York in brand staat. Het artwork was al op weg naar de drukkerij toen twee vliegtuigen zich in de WTC-torens boorden. Ook Dream Theatre zag zich na 9/11 verplicht om de cover van Live Scenes From New York – met brandende Manhattan skyline – terug te roepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier