GEEN EENHEIDSWORSTEL

Dimitri Dewever medewerker Trends

Geen betere manier om 2015 mee te starten dan met een stevig pak voor de broek! Super Smash Bros. laat bekende gamefiguren op ludieke wijze met elkaar op de vuist gaan.

ACHTERGROND De Wii U heeft het ondanks zijn vroegere releasedatum nog steeds hard te verduren tegenover de moordende new-gen-concurrentie van de PlayStation 4 en de Xbox One. Het is dan ook heuglijk nieuws als er voor de geavanceerde Nintendo-console al eens een exclusieve game verschijnt die meer dan de moeite loont, zoals dus deze Super Smash Bros. Dat is een cartoonesk vechtspel dat 49 personages speelbaar maakt om er alleen of in groep een flink robbertje mee te gaan vechten. Hier geen bloederige taferelen of groteske actie, eerder de hyperkinetische familievariant van Mortal Kombat.

BROEDERLIJK ACHTENDELEN Tot acht spelers kunnen het tegen elkaar opnemen. Bedoeling is om elkaar met vlammende schoenzolen, flapperende handpalmen en allerlei frivole gadgets te lijf te gaan, net zolang tot de tegenpartij door een overdosis geïncasseerde voltreffers zonder levens valt, ofwel opdringerig uit het speelveld geramd wordt. In het heetst van de strijd verschijnen er in de platformomgeving allerlei items en hulpmiddelen die je kunt oppikken en gebruiken. Ze laten je onder meer tijdelijk vliegen, een eenmalige supermove maken, versterking inroepen of werp- of slagwapens hanteren om extra schade toe te brengen.

RARITEITENKABINET Onder de speelbare personages zitten obligate Nintendo-iconen als Mario, Donkey Kong en Link (uit The Legend of Zelda) én concullega’s in de vorm van Sonic the Hedgehog, Pac-Man en Pikachu (uit het opnieuw razend populaire Pokémon). Daarnaast zijn er een aantal minder bekende karakters, zoals Pikmin & Olimar (helden uit het lang vervlogen GameCube-tijdperk), de tweeslachtige Robin (uit het Japanse rollenspel Fire Emblem: Awakening) en de van vleermuisvleugels voorziene ridderrobot Meta Knight (uit het ninetiesplatformspel Kirby’s Adventure). Ze passeren de revue in diverse speelmodi en minigames. Voor elk wat wilds.

VERDICT Helemaal exclusief is de game niet, maar deze Wii U-editie heeft duidelijk een streepje voor op de versie die eerder voor de Nintendo 3DS verscheen. Niet alleen zijn de hd-graphics veel kleurrijker en scherper, ook de co-op-mogelijkheden zijn uitgebreider. In sommige levels kun je met acht spelers (vier op de 3DS) tegelijk aan de slag. Los daarvan biedt Super Smash Bros. hersenloze ontspanning, vlotte controls en idioot grappige taferelen. Dit spel steek je niet in de lader als je op zoek bent naar een meeslepend verhaal of een overdonderende visuele ervaring, wél als je na het werk of de studies snel wat stoom wilt aflaten, liefst (online) met een paar vrienden.

SUPER SMASH BROS.

WII U

NINTENDO

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content