‘GEEN DUBSTEP, GEEN HARDE TECHNO’

ART DEPARTMENT

Tomorrowland, Extrema Outdoor, Laundry Day: aan dancefestivals geen gebrek in onze contreien. Met WeCanDance krijgen ze er deze zomer een klein broertje bij. Op 10 en 11 augustus palmt het succesteam achter Club 69 (Gent), Magic (Antwerpen) en Kitsch Club (Knokke) het strand van Zeebrugge in. ‘Hoger dan 125 bpm gaan we niet.’

BART ROMAN (MEDEORGANISATOR): “We hebben met Kitsch Club onlangs onze vierde verjaardag gevierd, en tijdens die vier jaren werd duidelijk dat er in de zomer, vooral in de eerste helft van augustus, nog potentieel is aan de kust. Bij goed weer zijn de beach clubs overbevolkt, er is vraag naar een groter aanbod. Het strandterrein in Zeebrugge was na het vertrek van Polé Polé Beach beschikbaar, dus besloten we om dat gaatje in de markt te dichten.”

Waarin onderscheidt WeCanDance zich van andere, op elektronische dansmuziek gerichte festivals?

ROMAN: “Ik heb de voorbije jaren elke vakantie besteed aan festivals bezoeken, vooral in het buitenland, en daar heb ik wel wat ideeën opgedaan. Zo gaat heel wat van onze aandacht en van onze middelen naar het esthetische aspect van het festival. Een van onze voorbeelden daarin is Coachella in Californië. Qua grootte niet te vergelijken, maar wel een festival dat baadt in een heel stijlvolle sfeer. We leggen ook veel nadruk op ecologie. Het hele terrein zal er heel organisch uitzien, alles wordt gebouwd en aangekleed met natuurlijke materialen. Daarnaast is het windenergiebedrijf Northwind een van onze partners, alles zal dus draaien op groene energie. Puurheid is een van onze sleutelwoorden.”

Laat zich dat ook voelen aan de drank- en eetstandjes?

ROMAN: “Absoluut. Ik eet graag frieten, maar niet op festivals. (lacht) Het menu op de meeste festivals is er doorgaans een van veel calorieën, veel vet en weinig variatie. Wij willen een gezond alternatief bieden op de doorsneefestivalkost. Er zal onder meer verse pizza zijn, maar ook antipasti, een stand gewijd aan raw food en Wim Ballieu zal zijn fameuze gehaktballen serveren.”

Wat schaft de muzikale pot?

ROMAN: “Verdeeld over vier podia werken we samen met enkele verwante of bevriende promotors en organisaties zoals Labyrinth Productions, H2O Club en 22tracks. Er zit veel variatie in de programmatie, maar we hebben bewust gekozen om bijvoorbeeld geen dubstep of harde techno te brengen. WeCanDance is een strandfestival en daar past een zwoele soundtrack bij. Hoger dan 125 beats per minuut gaan we normaal gesproken niet. (lacht) Grote, commerciële namen staan er niet op de affiche, maar dat is niet erg. Een van de leuke dingen aan festivals is net nieuwe muziek ontdekken.”

Eén persoonlijke aanrader?

ROMAN: “Art Department, een Canadees dj-duo met zanger. Wat zij brengen, is vrij uniek, kippenvel gegarandeerd.”

JONAS BOEL

Partner Content