Het grootste tv-geheim van de laatste maanden – neen, niet hoe Halleluja in godsnaam tot op het scherm is geraakt – is uit de kast gekomen: Patty Bouvier is lesbisch! Zowat een halfjaar geleden kwam aan de oppervlakte dat één van de personages uit The Simpsons zich zou outen als homoseksueel, en de fansites van de animatiereeks stonden sindsdien dan ook bol van de geruchten, voorspellingen en zelfs regelrechte weddenschappen. Maar verleden week zondag werd het raadsel – dat ondanks alle speculaties verrassend goed geheim was gebleven – in de VS ontsluierd, toen de aflevering There’s Something About Marrying op tv kwam. Springfield keurt in een poging om het toerisme aan te zwengelen het homohuwelijk goed en terwijl Homer tientallen homo’s en lesbiennes in de echt verbindt, stapt plotseling ook Patty, de zus van Marge, naar voren. Zo stond de populairste tekenfilmreeks uit de geschiedenis in haar zestiende seizoen centraal in een van de belangrijkste discussies uit de Amerikaanse samenleving, en zowel voor- als tegenstanders van het homohuwelijk leverden dan ook gretig commentaar. Maar voor de conservatieven is Patty Bouvier lang niet het eerste aanstootgevende animatiepersonage. Dit zijn vier andere figuurtjes die volgens rechts Amerika een homofiel rolmodel zouden zijn en de geesten van de kinderen bevuilen.

Spongebob Squarepants

De spons in korte broek (te zien op Nickelodeon en momenteel ook in de bioscoop) is een doorn in het oog van homofoben, omdat hij vaak hand in hand loopt met zijn maatje Patrick. Rechts Amerika ging een grote maand geleden helemaal uit zijn dak toen er een video werd verspreid naar de scholen waarop Spongebob, Bob de Bouwer en personages uit Sesamstraat en de Muppet Show hand in hand We Are Family van Sister Sledge coverden. Het doel van die video? De verdraagzaamheid promoten…

Bert & Ernie

Sesamstraat zelf heeft ook al zijn deel van de controverse gehad. Dat Bert en Ernie een slaapkamer delen, was voor de obscure dominee Joseph Chambers in 1994 genoeg om te proberen om het duo van het scherm te bannen. Het gerucht dat Bert & Ernie homofiel waren, deed toen al enkele jaren de ronde, en even werd zelfs gefluisterd dat de twee op tv zouden trouwen. Maar dat was een urban legend, en dat Bert & Ernie iets met elkaar hebben, is door de makers altijd ontkend.

Tinky Winky

Wellicht het bekendste animatiepersonage dat mogelijk ‘gay’ zou zijn. Toen de Britse Teletubbies eind jaren negentig de overstap waagden naar de VS verscheen in een rechts tijdschrift een waarschuwing dat Tinky Winky mogelijk een homofiel rolmodel was, omdat hij een tas droeg en omdat zijn paarse kleur en driehoekige antenne volgens de auteur uitingen waren van gay pride. Het moet echter gezegd: veel gay-bewegingen hadden Tinky Winky toen al geclaimd als symbool en zelfs de Village Voice had de serie een jaar voordien geprezen om ‘zijn homofiel personage’. De BBC heeft altijd ontkend dat er iets van aan was, maar Tinky Winky raakte nooit meer van zijn imago af.

Shrek

Neen, niet de groene loebas zelf krijgt kritiek (hoewel: hij heeft toch wel heel lang op zijn eentje gewoond, niet?), maar Shrek II werd wel aangevallen door religieuze groeperingen die te veel onderhuidse homofiele verwijzingen in de film zagen. ‘ Shrek II wordt verkocht als onschadelijk entertainment’, zo schreef Traditional Values Coalition in een waarschuwing, ‘maar hij bevat een hoop subtiele seksuele verwijzingen.’ Zoals de barman-travestiet (foto) die een oogje laat vallen op Prince Charming en het feit dat de neus van Pinocchio groeit als hij zegt dat hij geen vrouwenondergoed draagt.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content