GATVERDERRIE!

Dimitri Dewever medewerker Trends

Geef in de satanische satire Saints Row: Gat out of Hell Lucifer en de zijnen ervan langs met een keur aan Bijbelse wapens.

ACHTERGROND Qua absurdisme en idiotisme is Saints Row IV (2013) ontegensprekelijk de absolute koning in zijn genre. Het zandbakspel ging met zijn overdrijvingen en parodieën zodanig ver dat het haast een pastiche van zichzelf werd. Die onvergetelijke interactieve B-filmervaring is vanaf vrijdag in opgepoetste vorm ook speelbaar op PS4 en Xbox One, inclusief alle eerder verschenen extra downloadbare content. Bij die remaster zit ook Gat out of Hell, een op zich staande uitbreiding die je desgewenst ook apart kunt downloaden én spelen (zelfs al heb je SR IV niet of heb je de game nooit gespeeld).

VLEESBROOD In Gat out of Hell (de eigenlijke remaster van SR IV is op de graphics na identiek aan het origineel, dus daar moeten we het verder niet over hebben) kruip je in de huid van een held (Johnny Gat) of heldin (Kinzie Kensington). Tegen de Saints Row-traditie in kun je die niet zelf vormgeven, al kun je wel je zelfgemaakte SR IV-personage importeren, dat dan als leider van de Saints-straatbende in het spel verschijnt. Die aanvoerder wordt gevangengenomen door Satan, die zijn dochter Jezebel aan hem wil uithuwelijken. Als Johnny of Kinzie daal je af in het voorgeborchte en de krochten van de hel om de duivel te bekampen en je baas te bevrijden.

THE DEVIL IS IN THE DETAILS Net als bij SR IV krijg je toegang tot speciale superkrachten die je in de strijd kunt werpen. De opmerkelijkste is de angelic flight, met rugvleugels, waarbij je als een heuse wraakengel al vliegend brutaal tekeer kunt gaan. Het verhaal komt op dreef naarmate je zijne satanische majesteit meer en meer op de heupen begint te werken. Zijn irritatieniveau lees je af op de Satan’s Wrath-meter, die stijgt door het succesvol afronden van nevenopdrachten (gebieden bevrijden, vernieling aanrichten, sidekicks uitschakelen). Het strijdtoneel is een nieuwe wereld, verschillend van die in SR IV, die uit vijf verschillende eilanden bestaat.

VERDICT Wie dacht dat Saints Row nauwelijks gekker kon, zal zich te pletter amuseren met Gat out of Hell. Personages (onder wie de duivel himself) die in theatraal aangedikte musicalstijl in zangstonden uitbarsten, overdreven helrode en pastelroze passages, nieuwe wapens gebaseerd op de plagen van Egypte (warmtezoekende explosieve kikkers en een sprinkhanen afvurend geweer) én de zeven hoofdzonden (een met machinegeweren uitgeruste mobiele sofa – symbool voor luiheid): de overtreffende trap van onnozelheid is bereikt. Maar die overdaad begint op het einde van de rit (na 6 à 8 uur) wel wat tegen te steken.

SAINTS ROW: GAT OUT OF HELL

PC, PS3, PS4, XBOX ONE? DEEP SILVER

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content