ZONDAG 21/10, 21.15 – 2BE

‘In Antwerpen is het winnen of sterven’, zo vertelde Bart De Wever enkele dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen aan de krant Metro. De quote leek wel een bizarre referentie naar Game of Thrones, de veelbesproken dramareeks naar de fantasyboeken A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin. Daarin draait alles om hoe de verschillende clans in het fictieve land Westeros een strijd voeren om de troon van de koning te bemachtigen, en zoals de leuze gaat: ‘When you play the game of thrones, you win or you die.’

Aangezien we dit stukje schrijven vlak voor de stembusslag weten we niet hoe het precies afgelopen is daar in de Scheldestad, maar we gaan er toch van uit dat je de quote van Game of Thrones net iets serieuzer mag nemen dan die van De Wever. In de wereld die Martin heeft bedacht en die door HBO met heel veel bloed, zweet en dollars tot leven werd gewekt, is een mensenleven immers heel weinig waard, en wordt niet gekeken op een slachtoffer meer of minder. Zelfs als het om vrouwen of kinderen gaat. Game of Thrones is dus niet voor gevoelige kijkers, en ook al niet voor al wie wegzapt zodra er bloot op het scherm te zien is. Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg mensen die niet in die twee categorieën zitten. Sinds Game of Thrones in 2011 van start ging in de VS is de reeks een van de sterkhouders van HBO: ze haalt gemiddeld zowat vijf miljoen kijkers naar de betaalzender. Ondertussen is de serie wereldwijd te zien in een kleine 100 landen, en deze week gaat ook 2BE ermee van start.

De cast van Game of Thrones telt tientallen mensen, maar een van de grootste sterren die de serie tot nu heeft voortgebracht, is Nikolaj Coster-Waldau. De rijzige Deense acteur, onlangs bij ons nog te zien in de film Headhunters, is in de VS uitgegroeid tot de poster boy van de serie, een beetje zoals zijn Scandinavische collega Alexander Skarsgård dat is voor True Blood. Het resultaat: reportages in bladen als GQ en Esquire én een hoofdrol naast Tom Cruise in Oblivion, een sf-thriller die volgend jaar uitkomt. Coster-Waldau speelt een van de opvallendste personages in de reeks: Jaime Lannister, een man die de vroegere koning heeft vermoord – vandaar zijn bijnaam Kingslayer -, een incestueze relatie heeft met zijn zus en er alles voor over heeft om zijn machtspositie te behouden. Iets wat al snel blijkt.

In de allereerste aflevering duwt Jaime een jongetje uit het raam, dat dan tientallen meters naar beneden stort. Even moeten slikken toen je dat las?

NIKOLAJ COSTER-WALDAU: Ik maakte me toch wat zorgen over hoe mensen daarop zouden reageren, ja. (lacht) Maar voor mezelf kon ik dat wel plaatsen, omdat het geen zinloze uiting van wreedheid was. Als hij dat niet had gedaan, zou de relatie tussen Jaime en zijn zus uitgekomen zijn. En dan zouden hij, zijn geliefde én zijn kinderen vermoord zijn. Hij moest dus kiezen tussen zijn kinderen of dat van een ander: een verschrikkelijke keuze, maar ergens ook te begrijpen.

Die onduidelijke grens tussen goed en kwaad maakt de serie ook zo goed.

COSTER-WALDAU: Dat klopt. Jaime Lannister lijkt in het begin van de reeks een bad guy, maar al snel blijkt dat het niet zo gemakkelijk ligt. De ‘helden’ doen ook slechte dingen, en hun vijanden blijken menselijk te zijn. De wereld die George R.R. Martin bedacht heeft, is heel extreem, mensen zijn er tot alles in staat, en dat maakt het moeilijker iemand te veroordelen. Dat trok me aan in de serie: je kunt er heel veel over discussiëren.

In de VS is er alvast discussie geweest over alle seks. Stond je daar als Europeaan van te kijken?

COSTER-WALDAU: Ik denk dat Europeanen vooral graag van zichzelf zéggen dat ze ruimdenkender zijn, maar dat ze in principe op dezelfde manier zouden reageren. Ik ken in ieder geval geen enkele Europese reeks waarin zoveel naakt te zien is, dus Game of Thrones is ook naar onze normen gedurfd. Maar het hele debat in de VS was vaak naast de kwestie: al die seks in de boeken en dus in de serie heeft een nut. In Game of Thrones is seks een manier om macht en invloed te verwerven, net zoals geweld dat is, en daarom wordt het zo vaak gebruikt. Wat me wel verrast heeft, is dat er nauwelijks reacties kwamen op de vele gewelddadige scènes. In de VS is het geen enkel probleem als je iemand vermoordt of verminkt op tv, maar laat één borst zien, en een reeks wordt meteen porno genoemd. Vreemd.

Hoever zit je zelf al in de boeken?

COSTER-WALDAU: Ik zit twee boeken ver. Ik was nog niet aan de cyclus begonnen toen ik tekende bij Game of Thrones, en ik probeer de boeken pas te lezen als de opnames afgelopen zijn. Ik wil niet zitten denken: waarom namen ze die scène niet, waarom is dat geschrapt? De schrijvers moeten hun eigen beslissingen kunnen nemen, het is al lastig genoeg voor hen. (lacht) Ik weet natuurlijk wel in grote lijnen waar het verhaal heen gaat, maar voor de rest laat ik me verrassen.

Ondertussen ben je beroemd in de VS. Hoe reageert je familie in Denemarken daarop?

COSTER-WALDAU: Wel, onlangs moest ik voor de modespecial van Esquire een fotosessie doen, mooi in maatpak en zo. Een paar weken nadat het nummer verschenen was, ging ik op bezoek bij mijn moeder. Trots haalde ik die pagina’s boven, legde ze op de tafel, en zij begon gewoon te lachen. ‘Je ziet er belachelijk uit! Het lijkt alsof je doodsbang bent!’ (lacht) Tot zover de roem.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content