Elke vrijdag, 22.30 – Prime Series

De Amerikaanse fantasyreeks Game of Thrones is een waar kluwen van personages, maar een van de meest opvallende karakters uit het eerste seizoen was ongetwijfeld Daenerys, de jonge vrouw uit het huis van de Targaryens. Bij de start van de serie was het meisje nog een speelbal in de handen van haar broer Viserys, die haar uithuwelijkte aan ‘Khal’ Drogo, heerser van de Dothraki, in ruil voor diens steun tijdens de strijd om de IJzeren troon. Tien afleveringen verder was er van Viserys echter geen sprake meer en stond ‘Khaleesi’ Daenerys zelf aan het hoofd van de Dothraki, klaar om met de hulp van een trio jonge draken de troon te heroveren.

Niet alleen Daenerys evolueerde tijdens het eerste seizoen van bang meisje naar sterke vrouw, maar ook Emilia Clarke. Toen de actrice die oorspronkelijk de rol van Daenerys had gekregen in 2010 tijdens de opnames van de eerste afleve-ring bedankt werd, kreeg de 23-jarige Clarke alsnog haar kans. Een groentje dat net afgestudeerd was aan de Londense acteerschool en weinig meer dan enkele gastrolle-tjes op haar cv had staan, werd dus plotsklaps gebombardeerd tot hoofdrolspeelster van een van de meest prestigieuze reeksen uit de HBO-geschiedenis. ‘De opnames van het eerste seizoen zijn als een lange droom geweest’, zegt Clarke bij onze ontmoeting in Londen. ‘Ik heb mezelf een paar keer in de arm moeten knijpen om echt te beseffen waarmee ik bezig was. Eerlijk gezegd is het pas sinds een paar weken dat ik echt kan geloven dat ik meedoe aan Game of Thrones.’

Hebben ze je verteld waarom jij de rol kreeg?

EMILIA CLARKE: Neen, nog altijd niet eigenlijk. Ik heb twee audities moeten doen, en daarna ben ik nog eens naar Los Angeles gevlogen om kennis te maken met de volledige top van HBO. Dat was angstaanjagender dan in een bosbrand te stappen, moet ik toegeven. (Lacht)

Je was pas afgestudeerd aan het prestigieuze ‘Drama Centre’ in Londen. Heb je op de set nog veel bijgeleerd?

CLARKE: Alles. Meedoen in Game of Thrones was een echte vuurdoop voor mij als actrice. Voor we met de opnames begonnen, had ik letterlijk zo goed als niets gedaan. Ik heb op de set vaak het gevoel gehad dat ik weinig meer kon doen dan trappelen om mijn hoofd boven water te houden.

Overleven, net zoals Daenerys.

CLARKE: Dat klopt. Zij probeert ook het beste te maken van de situatie waarin ze belandt, elke ervaring te nemen zoals ze komt en het niet te verprutsen, helemaal zoals ik op de set. Ik heb met dat personage een band gekregen die ik niet kan verklaren, ze is als een zielsgenoot geworden.

Jouw personage zat in het eerste seizoen in een hele hoop naaktscènes, met in het begin zelfs een erg expliciete huwelijksnacht. Hoe angstaanjagend was dat voor een beginnende actrice?

CLARKE: Heel angstaanjagend. Toen ik in Los Angeles was voor de ontmoeting met de mensen van HBO, zeiden ze: ‘Er zou misschien wel wat naakt in de serie kunnen zitten, heb je daar bezwaar tegen?’ (Lacht) Maar die naaktscènes maken integraal deel uit van het verhaal van Daenerys, haar gedwongen huwelijk met ‘Khal’ Drogo en haar poging om dichter naar haar man toe te groeien. Ik moest het dus doen om haar verhaal het beste op het publiek over te brengen, en dat heeft me geholpen. Tijdens haar huwelijksnacht genoot ze niet van de seks met haar man, dus was het niet erg als ik me tijdens de opnames ongemakkelijk voelde, als haar trauma ook een beetje mijn trauma werd. Maar het was een enorme horde die ik heb moeten nemen, en ik ben blij dat ze in het tweede seizoen haar kleren mag aanhouden. (Lacht)

Wat is het moeilijkste voor jou in het tweede seizoen: de scènes waarin je Dothraki – de verzonnen taal van het gelijknamige volk – moet spreken, of die waarin je zogezegd een paar draken op je schouders hebt?

CLARKE: Toch de draken. Niet dat ik het Dothraki ondertussen vloeiend kan spreken, maar veel woorden en zinnen beginnen me bekend voor te komen. Maar aan spelen met draken is het moeilijk wennen, omdat je in essentie naar een leegte staat te kijken. Het specialeffectsteam heeft prachtige modellen gemaakt van de draken, maar als we aan het filmen zijn worden die weggenomen, zodat ze later met behulp van computers toegevoegd kunnen worden. Dan moet ik me inbeelden dat ze op mijn schouder zitten, en ik heb nog altijd het gevoel dat iedereen denkt dat ik gek ben omdat ik tegen een onzichtbare draak zit te praten.

Jouw verhaallijn speelt zich af in Esteros en is helemaal afgescheiden van de andere gebeurtenissen in ‘Game of Thrones’. Ken je de rest van de cast eigenlijk?

CLARKE: Het is grappig. We zijn enkele dagen geleden samengekomen om de eerste afleveringen van het tweede seizoen te bekijken, en veel van de acteurs die daar waren, had ik nog nooit eerder gezien. Ik voelde me echt verplicht om mezelf voor te stellen: ‘Hallo, ik zit samen met jou in deze serie, dit is de eerste keer dat we elkaar zien!’ (Lacht) Redelijk bizar.

Tot slot: hoe is het om als iemand die tot voor kort volslagen onbekend was plots op straat herkend te worden?

CLARKE: Eigenlijk valt dat mee. Omdat ik in de serie een pruik draag, kan ik redelijk anoniem over straat lopen. Af en toe zie ik mensen wel eens kijken en twijfelen of ik het echt ben, maar het gebeurt zelden dat er iemand naar mij toekomt. Toen ik een paar weken geleden in Los Angeles was, had ik wel nog een vreemde ervaring. Ik stond in de lift van een grootwarenhuis, en toen de deuren opengingen, stond er een vrouw te wachten. Ze keek naar mij en riep: ‘Khaleesi!’ Waarna de deuren zich weer sloten. (Lacht) Ik denk dat we allebei even hard geschrokken zijn.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content