Een jaar geleden was ze hooguit een beloftevolle nieuwkomer, vandaag regeert ze over de hitlijsten. Ziehier de tien vooralsnog markantste momenten uit de carrière van Lady Gaga.

MEI 2009

In The Ellen DeGeneres Show voert Gaga Poker Face uit op piano en bewijst ze aan de wereld – het optreden wordt op YouTube al snel een paar miljoen keer bekeken – dat ze kan zingen.

JUNI 2009

Het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone zet Gaga op de cover in haar inmiddels beruchte Bubble Dress – een nagenoeg exacte kopie van een ontwerp van Hussein Chalayan.

AUGUSTUS 2009

Het internet krioelt van de geruchten dat Lady Gaga een man of toch zeker een hermafrodiet zou zijn, nadat op YouTube een video van haar concert op Glastonbury is opgedoken waarin heel even ‘iets’ tussen haar benen te zien is.

SEPTEMBER 2009

Tijdens de MTV Video Music Awards trekt Gaga op amper twee uur tijd niet minder dan vier verschillende (uitzinnige) outfits aan. Het hoogtepunt? Een vintage jurk van McQueen die haar gezicht volledig bedekt.

OKTOBER 2009

Gaga gets political op de National Equality March in Washington, waar ze Obama oproept om homoseksuelen altijd en overal dezelfde rechten als heteroseksuelen te geven.

OKTOBER 2009

Reigning queen Madonna vliegt Gaga in de haren tijdens een aflevering van Saturday Night Live. Het was echter maar om te lachen en de twee geven elkaar vervolgens net geen kus op de lippen.

NOVEMBER 2009

Gaga speelt Speechless op de dertigste verjaardag van het Museum of Contemporary Art in Los Angeles. Ze zit aan een piano ontworpen door Damian Hirst, draagt een hoed signé Frank Gehry en een masker van Baz Luhrmann.

JANUARI 2010

De eerste Grammy Awards zijn binnen. Gaga viert haar overwinning met een medley waarin ze samen met Elton John onder meer Your Song zingt.

MAART 2010

De al maanden op voorhand gehypete videoclip van Jonas ‘ Smack My Bitch Up‘ Akerlund voor het nummer Telephone gaat in première en wordt door verschillende muziekzenders geweigerd of gecensureerd omdat er te veel bloot zou in zitten. Met de nadruk op ‘zou’.

APRIL 2010

Gaga staat topless op de cover van het Britse muziekblad Q. Opvallender is echter de voorbinddildo die ze in haar leren broek heeft gepropt en waarmee ze de spot drijft met het penisgerucht.

(B.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content