Gent: zijn Gravensteen, zijn Feesten, zijn bloeiende muziekscene. Waarom is Gent vandaag dé rockhoofdstad van België? Eén reden is niet zo makkelijk gevonden, dus geven we er u meteen vijf.

1 POCKETMETROPOOL

James Murphy verbaast zich in de Soulwaxfilm PartOf The Weekend Never Dies over de geboortestad van de broers Dewaele. ‘Zelfs de meest bekende football star zou er over straat kunnen lopen zonder dat een hond naar hem omkijkt’, zei de frontman van LCD Soundsystem. Voor een New Yorker is het moeilijk te bevatten dat het gezapige tweestromenland tussen Leie en Schelde zulk eclectisch en ambitieus talent heeft voortgebracht – en toch beschikt die fiere stede over alle troeven om zijn status van pop- en rockstad in Vlaanderen te verzilveren. De clubs, cafés, platenzaken en nachtwinkels liggen op wandelafstand van elkaar, een must voor de netwerkende muzikant die geen tijd te verliezen heeft onderweg naar de top. Gent mist de arrogantie en zelfzekerheid van een would-be metropool als Antwerpen, maar de provinciale toegankelijkheid gecombineerd met gastvrijheid en een groot aanbod aan grootstedelijke culturele initiatieven werkt als een magneet op artiesten van heinde en verre. Een band samenstellen gaat er even vlot als een bibliotheekkaart aanvragen – het Muziekconservatorium levert de geschoolde muzikanten, nieuw talent wordt snel opgepikt.

2 STUDENT POWER

Gent is niet de enige universiteitstad van Vlaanderen, maar in vergelijking met pakweg Leuven is de Arteveldestad het Venetië van de Lage Landen. Het hoeft niet te verbazen dat vele studenten na hun eindexamen blijven plakken. De muziekscene bestaat dan ook voor de helft uit ‘genaturaliseerde’ Gentenaren die graag de vruchten plukken van het uitgebreide en democratisch geprijsde livecircuit in de stad. De studentenzender Urgent. fm is een kweekvijver voor radiotalent.

3 FEEST IN DE STAD

De Gentse Feesten zijn het meest beruchte stadsfestival van het land. Talloze podia dienen gevuld tijdens dit tiendaags Sodom en Gomorra, de ideale speeltuin voor muzikanten. Vaste waarden als Roland, Raymond en Gorki staan zij aan zij met jong, opkomend geweld als Waldorf, Kapitan Korsakov en Members Of Marvelas. De massa’s buitenlandse toeristen en dagjesmensen maken van ‘de Feesten’ een showcasefestival dat 24 op 24 uur doorgaat – wie zijn 10 beurtenkaart niet vol maakt telt niet mee. Maar ook voor en na deze jaarlijkse feestmarathon staat Gent bekend als feeststad numero uno. You bet it looks great on the dance floor! Studenten, hipsters, notabelen, mannequins, gangsters en wannabe popstars delen er tot de zeer vroege uurtjes de dansvloer in of naast de studentenbuurt. Een libertijnse biotoop is dé uitgelezen inspiratiebron voor de betere decadente rocksong – vraag maar aan Jagger & Richards. Daarbij telt Gent met The Glimmers, 2manydjs, Fredo & Thang en Starski & Tonic enkele van de meest succesvolle deejayduo’s van de natie. Altijd handig in deze tijden van kruisbestuivingen tussen dance en rock.

4 GENT REPRESENT

Gent koestert zijn muzikanten. Grote huizen als Vooruit en Handelsbeurs zijn niet te beroerd om lokale initiatieven een hart onder de riem te steken. Muziekcafé Charlatan op de Vlasmarkt organiseert elke donderdag en zondag gratis optredens – een verplichte halte voor aanstormende beloften op weg naar de doorbraak. Het podium wordt regelmatig ingepalmd voor albumpresentaties of try-outs. Ook café Video op de Oude Beestenmarkt zet graag zijn schouders onder plaatselijk talent. Das Pop had er ooit zijn repetitieruimte. Aan de overkant van de straat nestelde Soulwax zich boven het legendarische maar ter ziele gegane rockcafé Atlantic. De muziekclub Democrazy is sinds 1981 een vaste waarde onder het motto ‘promoting underground music culture’ – nieuwbakken coördinator Eric Smout, die onlangs zijn functie bij concertorganisator 5voor12 (De Nachten, Petrol) voor bekeken hield, borg die slogan meteen op maar is vastbesloten er de eerste middelgrote club in het Gentse van te maken.De Beloften is een Gents rockconcours dat zich sinds vijf jaar toelegt op de zoektocht naar nieuw talent uit eigen streek. Hun laureatenlijst opent met The Violent Husbands (dé revelatie van Zo Is Er Maar Eén 2008) en telt intussen namen als The Bony King of Nowhere, Rye Jehu, The Hong Kong Dong en Team William.

5 SMELTKROES

Wie de Gentse scene onder de loep neemt, kan niet naast de vele ‘ nieuwe Gentenaren‘ kijken. Zo is geboren Izegemnaar Flip Kowlier er al enkele jaren een vertrouwd gezicht, net als Vlaanderens meest begeerde drumster Isolde Lasoen, afkomstig uit Kortrijk. The Van Jets maakten via het kanaal Gent-Oostende de oversteek, en Gabriel Rios moet voor zijn familiebezoek de halve aardkloot over vliegen. Onlangs zagen wij in een dagblad zelfs ex-Starflamrapper en Luikenaar Baloji aangekondigd als ‘de Gentse Congolees’. Niet alleen de artiesten, maar ook sommige managementbureaus hebben er hun vaste stek. Rock’o Co (Mintzkov, Barbie Bangkok, Styrofoam) en Gentlemanagement (Tim Vanhamel, Dez Mona, Gabriel Rios) zijn belangrijke spelers op het nationaal toneel. Het succes van Soulwax, maar ook van Das Pop, Sioen en Absynthe Minded, fungeert als baken voor beginnende groepjes. In de coulissen staat dan ook een jonge garde stroppendragers klaar om de ‘rijpere jeugd’ bij te benen.

Door Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content