1qOp 13/4 en 14/4 vindt in Petrol, Skate Planet, Trix en Hof ter Lo de eerste editie plaats van Dissonant, een elektronicafestival met een affiche die ons spontaan in Belinda Carlisles Heaven Is A Place On Earth doet uitbarsten. Onze tips: Front 242, Venetian Snares, T. Raumschmiere, Kate Wax, Tomas Andersson, DJ Hell en Ivan Smagghe.

2qTreed in de voetsporen van Timaxx, Fredo en Compuphonic, en reis deze herfst naar Toronto om deel te nemen aan de Red Bull Music Academy. De pepdrankbrouwer betaalt vlucht, hotel én de workshops onder leiding van Grote Namen (vorig jaar o.m. Derrick May en Peter Hook van New Order). Inschrijven kan tot 4 mei; online of op de infosessie in de AB (23/4). Vanaf 6/4 kun je ook wekelijks luisteren naar een RBMA-programma op FM Brussel en URGent. l

3qNa zijn uitstekende mixalbum Hip Hop Forever 3 (BBE/Pias) begeeft Jazzy Jeff (van The Fresh Prince) zich weer onder de levenden. Op 13/4 draait hij plaatjes in Stereo Sushi.

4qDe eerste namen voor Tomorrowland (28-29/7) zijn bekend: Paul Van Dyk, Roger Sanchez, Bob Sinclar, Carl Craig, DJ Rush, David Guetta, Armin Van Buuren en Yoji Biomehanika. De meerwaardezoeker kan op Dour (12-15/7) dan weer terecht voor Erol Alkan, Venetian Snares, Stereo Total, DJ Shadow, Dave Clarke, Agoria, Vitalic, The Young Gods Vs. Dälek, Tiefschwarz en de volledige Ed Bangerstal. Voeg daar nog de klimaatsveranderingen aan toe en het wordt een bloedhete zomer.

5qJimmy Edgar komt op 6/4 elektronische R&B uit zijn laptop persen in de Nijdrop. l

6qNaast een optreden van !!! en twee verplichte labelavonden – Raster-Noton en Bedroom Community – pakt de elfde editie van Domino (AB, 11-18/4) ook uit met een deejayset van Amon Tobin in 7.1 Surround Sound.

79 Statik Dancin’ strijkt op 7/4 andermaal in Recyclart neer met een verleidelijke affiche – letterlijk en figuurlijk – met daarop Someone Else en Gui Boratto.

8qHet Brussels International Festival of Fantastic Film (5-17/4) verhuist naar de terreinen van Tour & Taxis en voegt meteen ook een muziekluik aan zijn al indrukwekkende programma toe. Zetten er onder meer hun vampiertanden in: Buscemi, The Neon Judgement en Luc Van Acker.

Dominik Eulberg *

Heimische Gefilde, Traum/News

Het tweede album van de ontregelde Duitser Dominik Eulberg is een kruising tussen minimal techno en National Geographic – het laatste nummer is zelfs volledig in elkaar geflanst met alleen maar vogelgeluiden! Heimische Gefilde bestaat uit twee delen: tien ingenieuze minimaltracks en evenveel kurkdroge ornithologische uiteenzettingen met de Nachtigall, Adler en rote Waldameise in de hoofdrol. Heerlijk absurd.

Amon Tobin *

Foley Room, Ninja Tune/Pias

‘Tigers roaring, cats eating rats, water dripping from a tap, faling chickpeas.’ Nog meer geluiden uit het dierenrijk: Amon Tobin zat door zijn collectie oude platen en hij is dan maar de keuken, supermarkt en blijkbaar ook de jungle ingetrokken met zijn sampler. Het resultaat is niet echt verrassend, wel fascinerend. Kronos Quartet en Stefan Schneider klopten daar nadien nog een knap geluidstapijt over uit en zo tekent de Braziliaan voor zijn opvallendste wapenfeit sinds Supermodified van zes jaar geleden.

Gui Boratto *

Chromophobia, Kompakt/News

Van een Braziliaan met een stoppelbaardje die nog een plaat van Garth Brooks heeft geproducet, verwacht je geen debuutalbum dat bijna alles wat het Duitse label Kompakt het afgelopen jaar op de markt bracht, links voorbijsteekt. Chromophobia is een sublieme en zwaar verslavende verzameling microtechno die zo vrolijk en caleidoscopisch klinkt dat je er werkelijk ingezogen wordt.

Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content