Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Randfenomeen – ‘Lost’-brein J.J. Abrams duikt weer op met ‘Fringe’, een ‘X-Files’ voor Generatie Z.

Reeks: ***

Extra’s: **

(Warner Home Video) Ook uit op Blu-ray.

Reeks.Fringe opent met beelden van een vliegtuig in problemen, de serie gaat over onverklaarbare fenomenen die op een mysterieuze manier met elkaar verbonden zijn, twee van de belangrijkste personages zijn een vader en een zoon die al jaren met elkaar in onmin leven en elke belangrijke wending wordt begeleid door aanzwellende vioolmuziek en een paukenslag. Als u dus denkt dat J.J. Abrams een goedkoop doorslagje heeft gemaakt van Lost, dan kunnen we u dat gemakkelijk vergeven. U hebt echter ongelijk: Abrams had wel een bepaalde reeks voor ogen toen hij aan Fringe begon, alleen was dat niet zijn eigen successerie, maar die andere tv-klassieker The X-Files.

Het vliegtuig in kwestie stort uiteindelijk niet neer, maar de passagiers ondergaan een lot dat veel gruwelijker is dan wat Jack en co meemaakten: ze worden door een vreemd gif tot bloed en botten herleid. FBI-agent Olivia Dunham krijgt de opdracht om de zaak te van naderbij te bekijken, met de hulp van de geschifte wetenschapper Walter Bishop – wiens onderzoek in de jaren 70 misschien aan de basis ligt van de gebeurtenissen – en diens geniale zoon. Zij moeten niet alleen de dood van de passagiers onderzoeken, maar in de afleveringen die volgen ook allerlei andere bizarre gebeurtenissen, zoals vrouwen die bevallen van een volwassen kind of een bus die tijdens een rit letterlijk in een fossiel verandert. Gaandeweg komen ze erachter dat alle fenomenen een patroon vormen, ‘alsof iemand experimenten uitvoert met de hele wereld als zijn laboratorium’, aldus Olivia’s baas.

De titel slaat op ‘fringe science’, een tak van de wetenschap die zich aan de uithoek van de academische wereld bevindt en waar onderzoek wordt gedaan naar dingen als telekinese, spontane ontbranding of helderziendheid. Die zaken spelen niet alleen in rol in de bizarre gebeurtenissen zelf, Dunham en haar team gebruiken in hun zoektocht naar oplossingen ook onorthodoxe methodes: ze dringen met behulp van lsd binnen in de geest van coma-patiënten, ze praten met de doden – iets wat blijkbaar mogelijk is tot vijf uur na het moment van overlijden – of ze maken een foto van het laatste beeld op het netvlies van een lijk. Fringe is kortom niet echt spek voor de bek van Etienne Vermeersch of iemand anders van SKEPP.

Wie alles met een korreltje zout kan nemen, vindt evenwel een spectaculaire serie. Dat mag ook wel: de anderhalf uur durende pilot was met een budget van tien miljoen dollar de duurste uit de tv-geschiedenis. Fijn is dat de gruwel wordt verlicht door een hoop zwarte humor: als het lugubere vliegtuig dankzij de automatische piloot bijvoorbeeld toch veilig kan landen, noteert een aanwezige FBI-agent droogjes: ‘En bovendien precies op tijd, wat bij mijn vluchten nooit gebeurt.’ Bovendien zijn de afzonderlijke afleveringen spannend genoeg om op zichzelf te kunnen staan, zodat je niet bang hoeft te zijn om verloren te lopen in nog maar eens een kluwen van mythologieën en samenzweringstheorieën. Niet elke episode is even sterk, maar dat was bij The X-Files ook zo, en op zijn beste momenten is Fringe een waardige opvolger.

Extra’s. Een overvloed, met onder meer commentaartracks bij drie en making-of bij vijf afleveringen, docu’s over de speciale effecten, het ontstaan van de reeks en de echte ‘fringe science’ én gewiste scènes.

Win

Win 5 dvd’s en 5 blu-rays van Fringe Seizoen 1. Zie pagina 6. focus trakteert op KNACKFOCUS .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content