Tussen Frank Raes’ favorieten staan heel veel ‘spojt’-sites. Maar hij heeft ook een oog voor fotografie.
Als journalist zit je waarschijnlijk úren voor je computer?
Natuurlijk, tijdens het schrijven van teksten zoek ik ook voortdurend informatie op via google en andere sites. Stel nu dat je graag wil weten welke bokser wanneer een gouden medaille binnenrijfde, dan kan dat binnen enkele luttele seconden.
Is je werk er dan niet makkelijker op geworden?
Makkelijker weet ik niet, anders zeker, net zoals ook de komst van de gsm het leven veranderd heeft. Je móet mee. Handig is dat ik me met mijn laptop ook op locatie makkelijk kan voorbereiden, als de hotels er tenminste geen fortuinen voor aanrekenen.
Waar vinden we de beste digitale naslagwerken?
Elke club, bond of organisatie heeft intussen wel een eigen site. Die van de UEFA, uefa.com, vind ik schitterend. Als je je tegen een bescheiden prijs lid maakt, kan je élke UEFA-wedstrijd online bekijken. Het door Philips gesponsorde PSV heeft ook een fijne webstek. En dan zijn er nog de sites van ’s werelds kranten, die je bijvoorbeeld op allnewspapers.com netjes per land gerangschikt vindt.
Ben je iemand die de laatste nieuwe technologieën in huis wil hebben?
Wat mijn computer betreft ben ik wel kieskeurig, ja. Zo heb ik nu een Sony met een enorm groot beeldscherm van 26 inch. Ook de snelheid is belangrijk. Zeker omdat ik me veel met fotobewerking bezighoud, verkies ik een hoge resolutie.
Welke foto’s bewerk jij zoal en hoe?
Ik maak heel veel foto’s, van verschillende dingen. Nadien is het fijn om in Adobe Photoshop met licht, contrast en vorm te spelen én een boek te bestellen.
Wat kan je zoal aanraden?
Zelf print ik haast nooit mijn foto’s af. Via Photofun.com kan je schitterende boeken laten printen, zelfs met een aluminium kaft als je wil. Drie dagen na bestelling ligt dat dan al in de brievenbus.
Kan je je elders nog online ontspannen?
Op YouTube durf ik wel eens naar muziek van iemand als Neil Young te speuren – of naar voetbalhoogtepunten. Mijn reizen boek ik ook via het internet. Google Earth kan daar trouwens handig zijn omdat je makkelijk naar de hotelsites doorklikt.
En dan de avond gezellig voor je digitale televisie afsluiten?
Drie decoders hebben we in huis, Indi, Belgacom en Telenet Prime, allemaal in functie van het voetbal natuurlijk. Ooit gemist gebruik ik ook wel eens als ik het journaal niet gezien heb. En ik kan al naar Matroesjka’s kijken, voor een stevige dosis seks en geweld in ’t plat Antwaarps.
Vanaf dinsdag 3/6 duikt Frank Raes op Canvas in het olympische verleden van enkele Belgische atleten, voor de nieuwe documentairereeks ‘Olympische Verhalen’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier