In het gotische sprookje Twixt zapt Francis Ford Coppola door zijn turbulente carrière. Enkele sleutelmomenten die als legende kunnen dienen.

1939

Op 7 april wordt Francis Ford – zijn tweede naam is een ode aan autopionier Henry – geboren in Detroit, Michigan als de tweede zoon van fluitist-componist Carmine Coppola en Italia Pennino. Zijn oudere broer August – de vader van Nicolas Cage – wordt later professor literatuur; zijn jongere zus Talia Shire wordt actrice.

1959

Coppola, die als kind aan polio lijdt, behaalt zijn bachelordiploma in de dramatische kunsten aan Hofstra University, New York. Een jaar later trekt hij naar de University of California in Los Angeles.

1962

Coppola maakt zijn debuut met de obscure softpornowestern Tonight for Sure. Ook zijn tweede skin flick The Bellboy and The Playgirls passeert onder de radar.

1963

B-filmkoning Roger Corman huurt Coppola in als assistent, dialoogcoach, geluidsman en monteur. Corman geeft hem negen dagen en veertigduizend dollar om de B-thriller Dementia 13 in te blikken, zijn eerste film naar een eigen scenario. Tijdens de opnames ontmoet hij artdirector Eleanor Jessie Neill, met wie hij nog steeds is getrouwd. Het koppel krijgt drie kinderen: Gian-Carlo (1963-1986), Roman (1965) en Sofia (1971).

1966

Coppola behaalt zijn Master aan de UCLA én zijn eerste hitje met het opgroeidrama You’re a Big Boy Now. In 1967 maakt hij de musical Finian’s Rainbow, met Petula Clark en Fred Astaire. In 1968 volgt The Rain People met Robert Duvall en James Caan.

1969

Samen met George Lucas richt Coppola in San Francisco de onafhankelijke, regisseursgedreven Zoetrope Studio op (later: American Zoetrope) als alternatief voor het sputterende studiosysteem in Hollywood. De studio, met hoofdkantoor in het beroemde Sentinel Building, kent hoogdagen in de jaren zeventig en wordt tegenwoordig gerund door Roman en Sofia Coppola.

1970

Coppola wint zijn eerste Oscar als coscenarist van het oorlogsepos Patton.

1972

The Godfather – een saga over de maffiafamilie Corleone – wordt een kritische en commerciële mijlpaal. Coppola heerst over (New) Hollywood.

1974

Coppola draait twee topfilms tegelijk: de complotthriller The Conversation, waarmee hij de Gouden Palm wint, én de successequel The Godfather: Part II.

1975

Met de winst van The Godfather koopt Coppola een ranch met wijngaard in de Californische Napa Valley. Twee jaar later liggen zijn eerste wijnen in de winkel.

1979

Na een helse shoot – zie: de bekroonde documentaire Hearts of Darkness – komt Coppola’s Vietnamepos Apocalypse Now eindelijk in de zalen. De film wint de Gouden Palm samen met Die Blechtrommel en doet het commercieel prima.

1980

Het rijk van New Hollywood is uit wanneer Michael Cimino’s Heaven’s Gate een peperdure flop blijkt. De regisseur wordt weer de huurling van de Hollywoodstudio’s.

1982

Coppola’s musical One from the Heart blijkt een commerciële ramp, waarop hij failliet wordt verklaard en gedwongen zijn ranch te verkopen. Hij komt de klap nooit helemaal te boven.

1986

Op 26 mei 1986 overlijdt zijn oudste zoon Gian-Carlo – kortweg Gio – op zijn 22e na een ongeval met een speedboot. Zijn vriend wil tussen twee andere boten in varen, maar merkt niet op dat er een touw tussen gespannen is. Gio weet zich niet tijdig te bukken.

1990

Na jaren van halve hits ( The Outsiders en Peggy Sue Got Married) en hele flops ( Rumble Fish, The Cotton Club, Garden of Stone en Tucker: A Man and His Dream) doet Coppola opnieuw de kassa rinkelen met The Godfather: Part III.

1992

Coppola’s versie van Bram Stoker’s Dracula wordt een hit. Zijn laatste, zo blijkt later.

1995

Coppola koopt een nieuwe wijngaard in Napa. In tegenstelling tot zijn filmcarrière – die met de Disneyfarce Jack een dieptepunt bereikt – doet zijn wijnonderneming het prima.

1997

Zijn advocatenthriller The Rainmaker – met Matt Damon – blijkt een tegenvaller. Het wordt zijn laatste wapenfeit binnen Hollywood.

2007

Na tien jaar keert Coppola verrassend terug met Youth Without Youth, een filosofisch drama dat hij bekostigt met de opbrengsten uit zijn wijnhandel. In 2009 volgt het familiedrama Tetro en in 2011 verschijnt de huiverfilm Twixt. De twee laatste titels vinden geen Amerikaanse verdeler.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content