FOUTE VRIENDEN *

Als je niet origineel bent, moet je extra sterk uit de hoek komen. Foute vrienden, de nieuwe comedyshow op 2BE, is in ieder geval niet origineel: een verborgencameraprogramma waarin iemand achter de schermen via een oortje opdrachten doorgeeft die moeten worden uitgevoerd ten overstaan van onschuldige voorbijgangers is al vaak gemaakt, zelfs ooit nog met Carl Huybrechts als aangever, in Met andere woorden.

In het geval van Foute vrienden worden de uitdagingen wel bedacht door vier stand-upcomedians, Begijn Le Bleu, Jeron Dewulf, Steven Goegebeur en Thomas Smith: zij worden er beurtelings opuit gestuurd om te doen wat hen door de andere drie wordt opgedragen, onder het motto ‘hoe gênanter, hoe liever’. Alleen leverde dat niet meteen sterkere opdrachten op dan in de meeste andere verborgencameraprogramma’s. Integendeel, de vier gingen nogal snel voor de gemakkelijke grappen, zoals toen Steven in een kapsalon moest doen alsof hij homoseksueel was en een mannelijke klant wilde versieren. Iedereen die vandaag nog denkt dat homoseksuele coiffeurs gewaagde humor opleveren, bezorgen we graag een dvd-box van Samson.

Af en toe zat er wel een min of meer geslaagde grap in Foute vrienden, zoals toen diezelfde Steven in een plantencentrum een klant moest fouilleren omdat er twee vetplantjes vermist waren. Of toen de vier elk om beurt de straat optrokken om voorbijgangers te vragen een petitie te tekenen, waarbij ze zelf pas zagen wat er precies in stond toen ze hun mapje open deden. Alleen waren de reacties van de man en vrouw in de straat zeker niet zo hilarisch als de vier komieken, die werkelijk constant platlagen van het lachen, lieten uitschijnen. Bovendien: in een van de afleveringen van De kazakkendraaiers zat vorig jaar ook zo’n petitiesketch, en ook al was dat daar maar een klein element in een programma dat in essentie niets met verborgen camera te maken had, was die eigenlijk een stuk grappiger.

In de finale van Foute vrienden moet diegene die voordien het vaakst zijn staart heeft ingetrokken een ultieme uitdaging aangaan: in de eerste aflevering had Begijn Le Bleu het minste lef getoond, en hij moest door een bibliotheek lopen met in zijn achterzak een smartphone, zodat zijn kompanen van op afstand luide scheten uit zijn broek konden laten komen. ‘Hoe laag kunt ge vallen’, protesteerde Le Bleu vooraf, en misschien dacht u op dat moment net hetzelfde. Maar eigenlijk was dat nog het grappigste moment uit de eerste aflevering. Enfin, voor al wie nooit is opgegroeid, tenminste.

Elke donderdag, 2BE

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

DOOR STEFAAN WERBROUCK

IEDEREEN DIE VANDAAG NOG DENKT DAT HOMOSEKSUELE COIFFEURS GEWAAGDE HUMOR OPLEVEREN, BEZORGEN WE GRAAG EEN DVD-BOX VAN SAMSON.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content