Forever Pure

Een lid van La Familia, de extreemrechtse supporterskern van Beitar Jeruzalem.

Zondag 28/5, 22.05, Canvas

In januari 2013 worden twee moslimspelers getransfereerd naar Beitar Jeruzalem FC. Tot verbazing en ontsteltenis van een deel van de supporters. Het resultaat: een ongeziene opstoot van racisme in de Israëlische competitie. Onderzoeksjournaliste Maya Zinshtein legde het allemaal vast in de documentaire Forever Pure.

Het begon voor Zinshtein met een vraag van de Israëlische televisie om een korte reportage te draaien over de komst naar Beitar van de bewuste twee Tsjetsjeense spelers, Zaur Sadajev en Dzjabraïl Kadijev. Zinshtein begreep onmiddellijk dat er een groter verhaal in zat. BJFC was op dat moment de enige club in de Israëlische eerste klasse waarin geen enkele moslim speelde. Beitar, toen in handen van de inmiddels voor wapenhandel en witwassen veroordeelde oligarch Arkadi Gajdamak, heeft roots in de zionistische jeugdbeweging, maar belangrijker in deze: tot de harde kern van de club behoort La Familia, extreemrechtse supporters die weinig fraais als ‘Dood aan de Arabieren’ en ‘We zijn de meest racistische club van het land’ scanderen. De filmtitel komt overigens van een logo op een van hun spandoeken.

Na de aankondiging van de transfers staken zij een clubhuis in brand, ze vielen de twee Tsjetsjenen lastig en toen Sadajev zijn eerste goal voor Beitar scoorde, verlieten ze ostentatief het stadion. Meer nog: zolang als er een moslimspeler werd opgesteld, bleef een aanzienlijk deel van de supporters ook bij de daaropvolgende wedstrijden weg uit het stadion. Het gaat bergaf met de prestaties van Beitar, tot dan de verrassing van de competitie 2012-2013, en de degradatie dreigt zelfs.

Zinshtein, die zelf ook doodsbedreigingen kreeg, bijt zich niet alleen vast in het verhaal van de twee Tsjetsjeense spelers. Ze volgt ook Ariel Harush, de door La Familia opgejaagde BJFC-doelman, die het opneemt voor zijn nieuwe ploegmaats. En ze richt de spots op hoe de politiek sport gebruikt. Voorzitter Gajdamak had de club enkele jaren voordien gekocht als onderdeel van zijn plan om burgemeester van Jeruzalem te worden. ‘Voetbal is oorlog’, zei de legendarische Nederlandse bondscoach Rinus Michels ooit. Forever Pure bewijst dat.

Luc Joris

Partner Content